Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Недавни концерт српских фолклорних друштава одржан је у Бризбејну по трећи пут уз велику подршку донатора брачног пара Николић, захваљујући којима постоји  и фолклорна група Шумадија, коју свесрдно помажу.

Стара народна изрека каже – „колико можеш, толико се усуђуј“, а усуђују се само они људи који су свесни својих могућно сти, пуни вере у себе и храбрости да крену ка неком циљу, наравно не губећи из вида оно што је такође важно, а то је да тај циљ буде реалан, остварљив и конкретан. Када се томе придодају самопрегорни рад и упорност, онда је то права формула за успех.

Ово се најбоље може видети из примера младог брачног пара Игора и Јелене Николић, оснивача фолклорне групе „Морава“, при црквеношколској општини Св. Никола из Woolloongabba (Вулунгабе), предграђа Бризбејна. Николићи су организатори трећег по реду српског културног концерта. Концерт је одржан у бризбејнској дворани која је била попуњена до последњег места.

Николићи усклађени у браку супружници и остварени у својим професијама на пољу ИТ технологије, по свему судећи никада се нису мирили са оним што имају, јер пуни амбиције и љубави према фолклору којим су се бавили још у раном детињству, били су одувек потпуно свесни чињенице да је бављење фолклором оно што их обоје чини неизмерно срећним. Николићи су зацртали себи циљ да једног дана формирају фолклорну групу, што су 2014. године и учинили. На самом почетку, група се састојала од десетак чланова а данас броји укупно 90 чланова узраста од 4 до 65 година старости. Позитивна енергија и одлучност, Игору и Јелени нису дозвољавале да одступе од остваривања циља, нити су се заносили „бајкама“, јер су били довољно свесни својих могућности и одувек су знали ко су, где су и куда иду.

У њима је пламтила амбиција, тај покретач њихове снаге, да истрају, и која је њихов живот и животе околине у којој се крећу учинила лепшим. У људима из свог окружења пронашли су нешто заједничко – тежњу ка развијању креативности и талената, што иде у прилог и сврху очувања културе народа коме припадамо.

 

 

 

 

 

Игор и Јелена су своју љубав према фолклору годинама успешно преносили на децу и омладину, која своје слободно време проводи на пробама фолклора где стичу нова искуства и вештине. Фолклор деци, младима и не тако младима, пружа задовољство и разоноду и зближава са онима који деле њихова интересовања. Вредно је напоменути да је Игоров и Јеленин значајан допринос фолклорној групи „Морава“ била и набавка народних ношњи из Србије.

На српском културном концерту по први пут наступили су гости, фолклорна група ансамбл „Шумадија“ из Keysborougha – предграђа Мелбурна, „Опленац“ из Аделаида, фолклорна група „Млади ветерани“, такође мушка певачка група, затим „Косовски божури“ из Бризбејна, „Ђердан“ из Голд  Коста, домаћини – фолклорна група „Морава“ из Бризбејна са 5 ансамбала и вокални инструментални ансамбл. Својим наступима и низањем бисера са фолклорног ђердана, учесници су више него одушевили публику, укратко речено створили су праву еуфорију. Утисци са српског културног фестивала остаће у прелепом сећању како наших, тако и страних посетилаца. Лутајуће око наше камере често пута се заустављало на сада већ препознатљивим и прелепим креацијама дизајнерке Иване Малић, власнице модне куће Bubbles Bay (Баблс Беј) фешн и Верас Ексклузив дизајна, наших дарежљивих спонзора, који су увек на правом месту у право време.

С лева на десно: Јелена и Игор Николић, бивши члан националног ансамбла „Коло“ из Србије Александар Обрадовић и новинарка Јелена Недељковић

По завршетку концерта Игору и Јелени, које с поносом можемо назвати АМБАСАДОРИМА СРПСКЕ КУЛТУРЕ, смо у име Српског Гласа честитали на још једном у низу успешних концерата и с великим нестрпљењем жељно ишчекујемо следећи. У нади да ће њихов пример послужити као инспирација да се с вером у себе, труд и упорност и те како исплате.

„Српска стварност“ / Јелена НедељковићСрпски Глас /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here