Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич је поводом оставки градоначелника четири српске општине на северу Космета поручила још једном да косовска влада мора одмах да повуче одлуке о подизању такси на робу из Србије и БиХ. Она је такве мере окарактерисала као провокативне и увредљиве.

Маја Коцијанчич је рекла да је ЕУ упозната са данашњим оставкама председника српских општина. Тим поводом је навела да је ЕУ од почетка била јасна у ставу да су таксе од 100 процената на робу из Србије и БиХ кршење Цефта споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова.

“Власти на Косову морају одмах да повуку ове мере. Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог карактера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа”, поручила јe Коцијанчичева.

Нагласила је да се све притужбе које стране имају морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава.

Градоначелници четири српске општине на северу КиМ поднели су данас оставке због кршења људских и економских права Срба одлукама Приштине.

Коцијанчичева није директно одговорила на питање Танјуга о позицији ЕУ поводом најављеног “националног пројекта уједињења Албаније и Косова”, али је навела да ЕУ очекује од свих партнера у региону да се фокусирају на свој европски пут.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here