Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Комбиновани приступ вакцинама против ковида 19 је безбедан и ефикасан, а неке комбинације чак побољшавају имунолошки одговор, открили су британски истраживачи.

Они су проучавали 1.079 добровољаца чија је прва вакцина била или аденовирусна векторска вакцина Астра Зенека или мРНК вакцина Фајзер/Бајонтек.

Учесници су затим насумично распоређени да приме или исту вакцину или Модернину мРНК вакцину или експерименталну Новавак вакцину, која користи другачију технологију од осталих, преноси Ројтерс.

Није било штетних ефеката мешања вакцина, известио је истраживачки тим у понедељак у престижном медицинском часопису Лансет.

Без обзира на то коју су вакцину људи примили прву, добијање Модерне као друге дозе изазвало је јачи одговор антитела од друге дозе оригиналне вакцине, сугеришу лабораторијски експерименти.

Важан одговор друге линије имуног система, активација Т-ћелија, био је највећи код АстраЗенека вакцине, а затим Новавакс вакцине, открили су истраживачи.

С обзиром на то да ниједна од њих не захтева посебно складиштење у замрзивачу, ово откриће, и чињеница да је мешање било које друге тестиране вакцине безбедно, могло би да буде „изузетно релевантно за 94 одсто људи у земљама са ниским приходима који тек треба да приме било коју од доза“, закључили су научници, наводи Ројтерс.

Европска агенција за лекове (ЕМА) јуче је подржала комбиновање различитих врста вакцина у борби против корона вируса, како приликом основне имунизације тако и током давања бустер доза.

ЕМА је навела у саопштењу да коришћење различитих врста вакцина, познато као хетерологна вакцинација, може да пружи заштиту од Ковида-19, преноси АП.

У заједничком саопштењу, које је ЕМА објавила са Европским центром за превенцију и контролу болести, наводи се да би стратегија комбиновања вакцина могла да пружи веће могућности државама током кампања вакцинације.

“До сада доступни докази с различитим врстама одобрених вакцина показују да се хетерологна бустер доза чини као једнако добра или боља у погледу имунолошких одговора, од хомологне додатне дозе”, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here