Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Британски научници упозоравају да је трећи талас коронавируса у Уједињеном Краљевству можда већ почео, доводећи у питање план да се у Енглеској укину сва ограничења за три недеље.

Став је стручњака да би сваки пораст броја пријема у болнице оболелих од коронавируса могао изазвати потешкоће здравственом систему да се избори са великом листама чекања за пацијенте који имају друге болести, пише Гардијан.

Из Даунинг стрита се поручује да је прерарно за спекулације о томе може ли се наставити план за укидање свих мера ограничења у Енглеској 21. јуна.

Британски министар за вакцинацију Надхим Захави одбио је да порекне да би нека ограничења попут ношења маски и рада од куће могла остати на снази како би се смањило ширење вируса.

Старији научни саветници верују да, кад је то могуће, рад од куће има смисла и после јуна, јер би то смањило број људи који долазе у међусобни контакт.

Министри се хватају укоштац с питањем да ли би пораст случајева и даље ширење индијског соја вируса могли да подрију план премијера Бориса Џонсона.

Истраживање јавног здравства Енглеске које сугерише да је нова варијанта високо преносива и делимично отпорна на вакцине повећало је забринутост да би трећи талас могао да преплави Националну здравствену службу (НХС).

Британски министар финансија Риши Сунак такође је опрезан у прогнозама да ли ће се планови за закључавање и остварити.

“Сазнаћемо више како се приближавамо датуму”, навео је Сунак. Сматра се да индијска варијанта доводи до повећања броја случајева у деловима Велике Британије и да постоје знаци благог пораста броја хоспитализација, као и да је до три четвртине нових случајева ковида у Великој Британији проузроковано том варијантом.

Мартин Мекеј, професор европског јавног здравља на Лондонској школи за хигијену и тропску медицину, рекао је да верује да је започео трећи талас.

“Већ сада видимо да тренутне мере не заустављају случајеве који брзо расту у многим деловима земље. Ово изгледа као да смо сада у раном трећем таласу”, рекао је Мекеј.

Према његовим речима, отварање у јуну представља огроман ризик. Због пораста случајева које сада видимо потребна је нова процена укидања мера, закључио је професор Лондонске школе за хигијену и тропску медицину.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here