Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Србија је држава које првим чланом свога Устава дефинисана као припадајућа европским принципима и вредностима. Европски пут данас је важнији него икада и представља гарант мира, стабилности и напретка за све наше грађане, изјавила је премијерка Ана Брнабић у Новом Саду.

Ана Брнабић, на пријему поводом прославе Дана Европе у Новом Саду, изјавила је да је европски континент увек био мотор светске науке, културе и уметности, образовања и филозофије, али нажалост и сукоба и ратова.

Зато је 9. мај и стварање темеља Европске уније, додала је, пројекат који је пре свега мировни, а тек онда привредни, економски и политички пројекат, који је обезбедио вишдеценијски период благостања и просперитета.

“Србија је држава које првим чланом свога Устава дефинисана као припадајућа европским принципима и вредностима. Европски пут данас је важнији него икада и представља гарант мира и стабилности и напретка за све наше грађане”, истакла је Брнабићева.

“То што смо данас у Новом Саду, Европској престоници културе, граду који је донедавно био Омладинска престонице Европе, граду који је дом једног европског центра изврсности Биосенс института, само је један од многих показатеља да Србија није периферија, већ вековима политички, економски, друштвено и вредносно неодвојиви део Европске заједнице”, казала је премијерка.

“Европа је наша прошлост, Европа је наша садашњост, Европа је наша будућност. Припадамо истој породици, делимо исте вредности и пред нама се налази заједничка будућност. Свим нашим грађанима и свим грађанима Европске уније честитам Дан Европе”, закључила је Брнабић.

Пријем поводом Дана Европе приредили су амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Жиофре је похвалио напредак Србије на путу на Европској унији и спроведене реформе, те изразио наду да ће Србија у потпуности ускладити и спољну политику са ЕУ.

“Остајемо најбољи партнер Србије у економском и сваком другом погледу о чему сведочи велики број инвеститора, ниво економске размене и пројеката који доносе нова радна места. Помажемо развоју нових компанија, научних пројеката, подржавамо пољопривреднике кроз ИПАРД програме, градимо инфраструктуру заједно, чувамо животну средину и обезбедићемо Србији енергетску независност конекцијом са Бугарском”, истакао је Жиофре.

“Фестивал Европе” на Тргу слободе

Поводом прославе Дана Европе, од 17 сати до 22 сата у Новом Саду одржан је “Фестивал Европе”. На разне занимљиве начине на пунктовима око Трга слободе представљене су државе чланице ЕУ.

Најмлађи су уживали у дечјем кутку, мало старији решавали су квиз о ЕУ, а неки су играли и баскет са познатим кошаркашима. Приказан је и мурал младих европских уметника из пет земаља.

Програм су отворили га шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Вучевић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here