Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Поводом 175. годишњице од оснивања Народног музеја, у атријуму је отворена изложба “Петар Убавкић — дела из збирке Народног музеја у Београду”. Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је култура неопходна у 21. веку уколико желимо да имамо јако, снажно и напредно друштво и исту такву економију.

Наводећи да је Народни музеј једна од најзначајнијих културних институција која чува нашу прошлост и традицију, Брнабићева је констатовала да ће Народни музеј сачувати и нашу будућност.

Ана Брнабић

“Озбиљна, модерна економија је неодвојива од културе. Ми данас желимо да градимо друштво засновано на знању, креативности, иновацијама. За то су нам неопходна два стуба — култура и образовање. Поносна сам што сам председница Владе која је поставила културу, уметност и образовање у саму срж о Владиног деловања”, изјавила је Брнабићева.

Додала је да се нада да ће позориште у Врању бити отворено у септембру ове године.

Поменула је и “Радионицу”, нову алтернативну сцену Народног позоришта у Београду која ће бити отворена за младе ствараоце, културни креативни центар на простору некадашње Ложионице у Београду, на којем се тренутно ради, прву креативну Амбасаду Србије у Лондону, чије отварање се припрема.

“Биће то место где ће наша културна дипломатија показивати све што Србија има да понуди. Имамо и изложбу Марине Абрамовић чије отварање заказано за 21. септембар у Музеју савремене уметности ове године. Биће то прва изложба наше велике уметнице у њеној Србији”, навела је премијерка.

Директорка Народног музеја Бојана Бојић Брешковић напоменула је да су историју те институције културе у 21. веку обележили занемареност и тешки тренуци.

“Захваљујући константној бризи и праћењу дешавања у нашој институцији, Народни музеј је данас отворена кућа културе и уметности. Место сусрета и изузетно важно средиште представљања наше културне баштине”, навела је Бојић Брешковић.

На свечаности у Народном музеју додељена су признања и захвалнице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here