Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада Србије, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” и представницима културних радника и институција, предложила мере здравствене заштите и препоруке за организовање рада установа културе које ће изнети Републичком кризном штабу за сузбијање коронавируса на разматрање, како би се у што краћем периоду донела најбоља и најодговорнија одлука о начинима рада тих установа.

Премијерка Брнабић је данас одржала састанак са представницима позоришта, биоскопа и манифестација, на којем су биле размотрене предложене мере здравствене заштите и препоруке за безбедно организовање рада институција које се баве културном делатношћу.

Брнабић је том приликом истакла да институције културе и културни посленици трпе озбиљне последице током епидемије и да је од велике важности да оне почну са радом, уз редовно и пажљиво поштовање мера безбедности и праћење епидемиолошке ситуације.

Она је додала да су учињени велики напори како се не би угрозио статус запослених у установама културе и хонорарно ангажованих уметника и сарадника током епидемије.

Влада Србије омогућила је, како је навела премијерка, реализацију конкурса за финансијску подршку пројектима у области културе и креативног стваралаштва, као и финансијске мере за додатну подршку самосталним уметницима, као најугроженијој категорији.

На састанку је разговарано и о даљој финансијској и другој подршци овог сектора у складу са потребама и могућностима.

Истичући да је култура важан сегмент нашег друштва, Брнабић је нагласила да је неопходно учинити додатне напоре како њен опстанак не би био додатно угрожен.

Она је апеловала на одговорност свих представника културе и културних радника у овој ситуацији, истичући да ће Влада Србије и Републички кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 и даље са пажњом пратити и доносити мере и одлуке у складу са евентуалним променама епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

Састанку су присуствовали и представници Министарства културе и информисања, Секретаријата за културу града Београда, председници група биоскопа и филмских дистрибутера у Привредној комори Србије, представници удружења организатора манифестација и директор Филмског центра Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here