Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у ауторском тексту за бриселски портал “Еуроактив” да је за фер изборе потребно учешће свих актера како би они представили свој програм и тако пружили грађанима могућност стварног избора и истакла да Србија жели да има слободне и фер медије.

Премијерка додаје да су се они политички актери који тврде да су из изборног процеса искључени, заправо сами искључили, упркос напорима власти да испуни жеље опозиционих партија.

Брнабићева је навела да у изборном периоду тензије могу бити високе и у име владе и грађана затражила да се сви актери понашају онако како тај демократски процес заслужује.

“Не смемо да повећавамо те тензије, већ да објаснимо шта је то што нас повезује”, навела је Брбабић.

Додала је и да Србија улази у изборну годину 2020. и да је нормално да дође до интензивирања реторике политичких странака.

Чланство у ЕУ стратешки циљ Србије 

Говорећи о процесу европских интеграција, Брнабић је навела да је процес реформи и припрема за улазак у ЕУ много вреднији за српско друштво од датума чланства.

“Нећемо хрлити да се придружимо док заиста не будемо спремни и способни да се придружимо. Желим да и ЕУ и наши грађани имају поверења у будућност унутар ЕУ”, рекла је она и додала да они који се не слажу са амбицијом Србије да постане чланица ЕУ треба да буду искрени у својим намерама.

Чланство у ЕУ је стратешки циљ Србије, нагласила је премијерка и додала да је влада непоколебљива у намери да спроведе свеобухватне реформе неопходне за чланство у Унији.

“Још тога треба урадити, али смо доста постигли у последњих неколико година. Реформе спроведене уз подршку ЕУ и ММФ већ дају резултате, иако и даље решавамо питања заостала од претходних влада. Србија је била на корак од банкрота”, напоменула је Брнабић.

Стотине хиљада људи је изгубило посао, а према речима председнице Савета за борбу против корупције Верице Бараћ, Драган Ђилас и други који су имали моћ, заробили су медије, каже Брнабићева.

“Тако је изгледала Србија када су Драган Ђилас и други чланови Савеза за Србију отишли с власти”, навела је Брнабић и истакла да Србија више није таква земља.

Није тачно да влада није одговорна према националним медијима 

Плате су више, незапосленост је на историјском минимуму, Србија је прва у свету по обиму страних гринфилд инвестиција у односу на величину економије, 44. на Дуинг бизнис листи Светске банке, каже Брнабић.

Говорећи о медијима, премијерка је навела да Србија жели да има слободне и фер медије, а да се влада не крије од тешких питања и да је транспарентна и одговорна.

Каже да се посвећеност владе постојању слободних медија види и кроз преговоре о доласку Јуроњуза у Србију.

Додаје и да се насловна страна магазина НИН, са снајпером који је уперен у председника Александра Вучића, још један јасан доказ атомосфере у медијима.

Брнабић је у ауторском тексту навела и да је напад на новинара Милана Јовановића процесуиран и да је суђење почело и подсећа да се лично састала с њим како би послала јасну порку да су слобода медија и слобода говора вредности које су неспорне.

Једноставно није тачно, истакла је она, да влада није отворена и одговорна према националним медијима.

“Стојим уз било којег новинара који је нападнут док је обављао свој посао, као што сам стајала иза нашег јавног сервиса, РТС, када су у њихову зграду током протеста опозиције упали демонстранти, носећи моторну тестеру и вешала”, рекла је Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here