Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је младим људима Западног Балкана да имају генерацију политичара на важним позицијама који су спремни да мењају ствари, али да ако они то сами не виде, пропустиће сансу да се заједно промене ствари.

Обраћајући се на завршном панелу четврте Регионалне конференције младих лидера у Новом Саду, Ана Брнабић је указала да сматра да се у региону и међу младим људима олако и паушално оцењује и дају коментари који добро звуче, али да је потребно размишљати критички и видети да ли је то истина.

   “Не, то није истина. Имате генерацију политичара који су спремни да мењају ствари, али ако ви то сами не видите, пропустићете сансу да заједно променимо ствари јер, политичари не могу сами”, казала је Брнабићева.

Истакла је да је потребно више критичког размишљања како би се сагледало и схватило колико су се регион и земље регионе промениле у последњих пет-шест година.

У том смислу, подсетила је на позив тадашњег премијера, сада председника Србије Александра Вучића, албанском колеги Едију Рами да дође у Београд, што је, како је навела, било први пут да је премијер Албаније посетио Србију.

“И један и други су учини велики искорак и направили тектонске промене, које нама данас делују природно. Треба да разумемо какве су се промене десиле у последњих пет година и да наставимо на тај начин да мењамо наше земље”, казала је премијерка.

Она је додала да је и премијер Северне Македоније Зоран Заев прихватањем промене имена земље, такође направио промене и тиме отворио нека нова врата.

Коментаришући критику да политичари доносе одлуке на основу јавног мњења, Брнабићева је казала да сматра да то није истина у региону.

“Имамо млађе политичаре који су спремни да доносе храбре одлуке, које не би биле подржне од широких маса и мењају своје земље. Данас је нормално да Рама дође у Србију, ми одемо у Албанију, то није било могуће пре пет година”, казала је српска премијерка.

Подсетила је да пре шест година није било повољне климе за Бриселски споразум, али да је Александар Вучић једино будућност видео у дијалогу који ће водити компромису и одлучио се на тај корак.

Истакла је и да сматра да се у земљама Западног Балкана превише пажње посвећује томе шта се дешава унутар ЕУ, односно много више него ономе шта се дешава у сопственим земљама и шта је то што је потребно да се промени да би млади људи остајали, а неки се и вратили.

“Ако ме питате шта ће се у мом свакодневном послу променити ако ЕУ каже да не жели нове чланове у наредних 10, 20 година, апсолутно ништа, јер реформе које спроводимо, спроводимо због нас, то је потребно нашим људима, нашој привреди”, истакла је премијерка.

Рекла је да сматра да неке реформе не морају да се спроводе по угледу на ЕУ, јер могу бити боље, као што боља може бити, на пример, јавна администрација од оне у Бриселу.

Како је навела, регионална стабилност је једини одговор да регион постане јачи, да буде примамљивији да млади остану.

“Не верујем у то да можемо без младих сами да одлучимо шта је то потребно да мењамо да би они остали”, казала је Ана Брнабић.

Наводећи да верује да ће све земље Западног Балкана једног дана бити чланице ЕУ, она је казала да тренутно ЕУ има своје проблеме, а до тренутку док се цео регион не интегрише, потребно је бавити се самим собом и спроводите реформе.

“Мој посао је европска Србија, Србија у ЕУ, то је питање за Европу”, казала је Брнабићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here