Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у Риму, након разговора са новим европским комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархељијем, да је заједно са новом Европском комисијом дошла и нова енергија по питању проширења ЕУ.

Брнабић је истакла да то даје разлоге за оптимизам да Србија може очекивати много јасније сигнале за придруживање, додајући да је састанак са европским комесаром, који је одржан на маргинама Самита Централноевропске иницијативе (ЦЕИ), био веома добар и да је њен саговорник потврдио ту нову енергију.

Премијерка је пренела став Верхељија да са новом методологијом, коју можемо очекивати, евроинтеграције могу ићи само у смеру много брже динамике и много јаснијих услова који се стављају пред земље које желе да постану чланице Уније.

Она је објаснила да би нова методологија о проширењу, коју је предложио председник Француске Емануел Макрон, значила да се за земље које су у процесу приступања издвајају већа новчана средства из европског буџета за имплементацију реформи.

Према њеним речима, Србија је далеко стигла у преговорима са Европском унијом, а економски резултати дају слику стабилне земље која може само да допринесе стабилности и јачини Уније.

На састанку је било речи о средствима која би могла да прате нову методологију, што је заслуга председника Макрона, пренела је Брнабић и додала да ће та средства бити издвајана и за инфраструктурне пројекте, економски развој и економску сарадњу са ЕУ.

Премијерка Србије је рекла да је са европским комесаром за проширење разговарала и о могућности његове посете Србији до краја јануара наредне године, као и о изборним условима у нашој земљи.

Брнабић је објаснила да је било речи о томе какви су изборни услови данас у односу на 2012. годину, као и о томе шта је све урађено и колика је посвећеност и председника и Владе Србије раду са ЕУ и са европарламентарцима.

Премијерка је указала на то да је Верхељијем разговарала и о квотама на увоз челика које је ЕУ увела свим трећим земљама, па и Србији, и о томе каква ће бити политика нове Европске комисије у односу на то питање, које је изузетно значајно у економском, али и политичком смислу.

Она је пренела да је њен саговорник обећао да ће о тој теми разговарати са европским комесаром за трговину Филом Хоганом, и најавила да ће путовати у Брисел да разговара о том питању.

Истовремено, Брнабић је истакла да је Самит ЦЕИ веома важан због регионалне сарадње и повезивања, али и због сарадње Србије са земљама чланицама ЕУ, које су и део те иницијативе.

Председница Владе је указала на то да је на том скупу истакнута јасна опредељеност за напредак агенде проширења у оквиру ЕУ, као и да је речено да је историјска грешка Уније што нису отворени приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом.

Брнабић је навела да је имала и веома добре билатералне сусрете на маргинама самита, и то са премијером Италије Ђузепеом Контеом и премијером Молдавије Јоном Чикуом.

Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here