Mesto za reklamu

05.11. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас, у оквиру посете Кини, предавање студентима Ђаотонг универзитета, другог по величини у Шангају, основаног 1896. године.

Брнабић је том приликом присутним кинеским и српским студентима, који се усавршавају на том универзитету, говорила о односима Србије и Кине, али и о настојањима наше земље да постане један од лидера у развоју иновационих технологија.

Она је рекла да је поносна на то што види студенте из Србије на овој високошколској установи у Шангају, изразивши наду да ће се они након студија вратити у своју земљу.

Грађани Србије, како је истакла, знају много о кинеским инвестицијама у нашој земљи и подршци коју нам пружа та земља, која је један од највећих пријатеља Србије.

Премијерка је подсетила на то да је Пупинов мост у Београду први инфраструктурни пројекат у оквиру сарадње “Појас и пут”, додајући да су српске и кинеске фирме заједно градиле и део Коридора 11.

Председница Владе је указала на то да Србија, која се налази на путу евроинтеграција, понекад трпи критике због блиске сарадње са Кином, али и указала на то да је чак 90 одсто кинеских инвестиција на Старом континенту реализовано у Западној Европи.

Брнабић је истакла да Србија није члан Европске уније, али је у процесу приступања, при чему је истовремено веома близак пријатељ и партнер Кини, на шта је, како је подвукла, веома поносна.

Мања смо земља, имамо мање становника, ресурса, али делимо исте вредности, а то су отвореност, спремност за сарадњу са свима партнерима – из Европе, Азије и Африке. Делимо визију председника Кине да је сарадњи једини пут и начин да свет напредује, рекла је она.

Брнабић је, када је реч о ситуацији у Србији, нагласила да је пре шест година земља била на неколико корака до банкрота, али да су у међувремену спроведене тешке реформе и да зато данас имамо другачију економску ситуацију.

Премијерка је напоменула да је, након финансијске консолидације, главни изазов Владе трансформација ка економији заснованој на знању и иновацијама, због чега се улаже много у дигитализацију образовања, јавне управе и економије.

Према њеним речима, реформа образовног система је потребна да би се млади оспособили за послове који их чекају у будућности, а који данас можда чак и не постоје, а уз дигитализацију образовања млади се уче како да размишљају логички и да решавају проблеме.

Она је истакла да Србија улаже у стартап компаније, развој иновација и научна истраживања, те навела да ће до краја мандата актуелне владе Србија имати три научно-технолошка парка.

На питање кинеског студента о сарадњи Србије и Кине, Брнабић је одговорила да две земље имају стратешко партнерство, да Србија подржава политику једне Кине, док Кина подржава територијални интегритет Србије и пружа подршку нашој земљи у међународној арени, пре свега у Уједињеним нацијама.

Она је подсетила на то да кинески партнери раде на изградњи путева и пруга у Србији, и да је кинеска компанија “Хбис”, преузимањем Железаре Смедерево, једне од најважнијих српских компанија, сачувала више хиљада радних места.

Очекујемо продубљивање сарадње са Кином, нарочито у ИТ области, где Србија може много да научи, поручила је Брнабић.

На крају предавања, премијерка је добила на поклон од ректора монографију Ђаотонг универзитета, а она је узвратила сликом наиве из Ковачице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here