Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас путем видео-линка са замеником помоћника државног секретара и специјалним представником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Том приликом је било речи о билатералним односима двеју држава, ситуацији у региону и дијалогу Београда и Приштине, као и економским односима и америчким инвестицијама у Србији.

Брнабић је истакла да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње са САД, напоменувши да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа наших земаља.

Она је, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, нагласила да ће Београд остати посвећен дијалогу и спреман за његов наставак, али ће, како је објаснила, наставити и да инсистира на потпуној имплементацији досадашњих споразума.

Заменик помоћника државног секретара поручио је да САД подржава процес који води Европска унија, и додао да очекује да ће убрзо уследити и наставак дијалога.

Он је истакао важност спровођења Бриселског споразума, оцењујући да се не креће од почетка, већ да су многи сегменти споразума, који се односе на побољшање живота грађана, већ  спроведени.

Према његовим речима, компромис је основа не само дијалога, већ и будућег споразума двеју страна.

Палмер је навео да је превасходни интерес САД стабилност и безбедност региона Западног Балкана, и похвалио конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама попут „малог Шенгена“.

Премијерка је поновила да је Србија посвећена унапређењу односа са суседима, а да је током пандемије допринос сарадњи са земљама у региону посебно био видљив кроз упућивање вакцина, хуманитарне и медицинске помоћи.

Србија може да рачуна на подршку САД на свом европском путу, нагласио је Палмер и истакао да је остварен напредак у евроинтеграцијама и реформама, пре свега у домену економије.

Брнабић је, када су у питању евроинтеграције, истакла да је Србија прихватила нову методологију Европске уније и да у наредном периоду очекује позитивне сигнале Уније.

Саговорници су разговарали и о могућностима повећања економске сарадње и америчких инвестиција на нашем тржишту, уз оцену да су америчке компаније које већ послују у Србији задовољне постојећим условима.

Специјални представник Стејт департмента искористио је прилику да похвали позитиван тренд имунизације становништва у Србији, али и да захвали за успешно спроведену вакцинацију службеника америчке амбасаде у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here