Mesto za reklamu

25.05.2020.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се планира увођење брзих тестова на антитела и да ће тај тест грађани највероватније плаћати око 1.000 или 1.200 динара.

Брнабићева је рекла да ће на основу тих тестова моћи да се утврди да ли је неко прележао корона вирус и додала да цена још није утврђена, али да би требало да коштају око 1.000 или 1.200 динара.

“Гледали смо да за грађане који желе да се тестирају на антитела имамо симболичну цену”, рекла је она за телевизију „Прва“ и додала да држава неће ништа зарађивати на тим тестовима.

Навела је да у овом тренутку постоји проширено тестирање за оне који имају симптоме, оне који раде у колективима и за оне који су били у контакту са зараженима.

Додала је и да грађани који су део великог истраживања, а у питању је 7.000 домаћинстава, неће плаћати тестове.

Брнабићева је, одговарајући на питања грађана на телевизији Прва, рекла да је рано да се трчи победнички круг јер вирус није нестао, али је број оболелих знатно мањи и износи око 1 одсто.

“Данас имамо између 40 и 100 случајева дневно. Ситуација у болницама је таква да се болнице полако враћају нормалном режиму рада”, додала је премијерка.

Како је рекла, прати се ситуација на целој територији Србије и држава правовремено реагује.

“Важно је да имамо мере превенције и опреза, ношење маски у затвореном простору, дистанца и редовно прање руку”, објасила је Брнабићева.

Она је рекла да су препоруке послате послодавцима како би се радници заштитили.

“У локалним жариштима су углавном асимптоматски болесници”, каже премијерка.

Када је реч о граничним прелазима, грађанима није потребан никакав тест.

“Мислим да је одлука да се отворе границе правовремена”, додала је премијерка на питање о отварању свих граничних прелаза са Мађарском. Наши грађани могу потпуно слободно да уђу у своју земљу без PCR теста. Они ће добити информације да се јаве Институту за јавно здравље како би били тестирани. Наши грађани такође могу слободно да изађу из земље, али је важно да провере да ли им је тест потребан за земљу у коју путују, нагласила је Брнабић.

Она је подвукла да епидемија у Србији и даље траје, наводећи да је потребно да прође 28 дана без нових случајева да би се прогласио крај епидемије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here