1. 05. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић пренела је вечерас да је током разговора са европским званичницима у Бриселу поновила да је Србија спремна за дијалог, који је у најбољем интересу и Београда и Приштине и читавог региона.

Брнабић, која је у току поподнева стигла у Брисел, где ће присуствовати радној вечери за лидере Западног Балкана, разговарала је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, високим званичницима ЕУ Тањом Фајон и Владимиром Билчиком и високим представником Уније за спољну политику и безбедност и потпредседником Европске комисије Жозепом Борелом.

Она се, такође, састала и са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком и председавајућом Делегацији Европског парламента за сарадњу са Србијом Тањом Фајон.

Председница Владе је у изјави за новинаре, након поменутих састанака, нагласила да су дијалог и нормализација односа једна од ствари од којих зависи регионална стабилност.

Брнабић је рекла да у ЕУ постоји фрустрација јер је први састанак у оквиру поменутог дијалога померен због Приштине, и додала да се нада да ће први састанак бити заказан током јуна.

Она је навела да је са европским парламентарцима имала конструктивне састанке на којима је разговарала, између осталог, о реформама које Србија треба да спроведе на путу ка Европској унији.

Премијерка је указала на то да је било речи о реформама у области владавине права, имплементацији ОДИР-ових препорука, међустраначком дијалогу и дијалогу са Приштином.

Председница Владе је указала на то да ће на предстојећој радној вечери, коју организује Борељ, бити речи о регионалној сарадњи и инвестиционом плану за Западни Балкан.

Важно је за све грађане региона да причамо о конструктивним темама, а мање о оним које нас раздвајају, али биће и њих, нагласила је Брнабић.

Она је, говорећи о владавини права, истакла да је Србија у тој области доста урадила и да је то у овом њеном мандату апсолутни приоритет.

Премијерка је подсетила на то да се кренуло у процес уставних реформи, најавивши да ће сутра одржати састанак са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем и министарком правде Мајом Поповић.

Што се тиче медија, председница Владе је подсетила на то да су усвојени Медијска стратегија и акциони план за њено спровођење.

Много радимо и надам се да ће тај нон пејпер у области владавине права бити бољи него што је био раније, очекујем бољи извештај. Ми ћемо наставити да радимо јер радимо то због наших грађана, а тако ћемо бити ближи и ЕУ, поручила је премијерка.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here