1. 12. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се наша земља труди да обезбеди вакцину против коронавируса што пре како би се сачували животи и започео опоравак привреде.

   Брнабић је на скупу поводом обележавања Међународног дана људских права указала на то да ће наша земља вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за набавку вакцина, с тим што је већ морала да издвоји између седам и осам милиона за авансно плаћање за неке од њих.

Према њеним речима, набавка вакцина је само један од примера који илуструје колики је јаз између богатих и сиромашних земаља, који ће се, након пандемије, и додатно продубити.

Набавка вакцина је скуп процес. За све вакцине, билатерално или кроз међународне механизме, као што је COVAX, авансно морате да платите да станете у тај ред. Да издвојите из буџета који је већ исцрпљен. Ако не можете, ви не стајете у ред, што значи да немате вакцину током 2021. године, рекла је премијерка.

Она је навела да Србија данас има већи међународни углед, и у мало је другачијој ситуацији, иако свакако мучној, да дође до вакцине, али да се може замислити како сиромашније земље, које имају више становника, не могу ни да дођу до произвођача вакцине.

Девет од десет сиромашних земаља веровато неће моћи да добије вакцину у 2021. години, јер су западне земље већ купиле више од половине залиха свих вакцина унапред, 53 одсто водећих вакцина предвиђених за производњу следеће године путем авансних налога, прецизирала је Брнабић и додала да ће то покрити 14 одсто светске популације.

Примера ради, Мозамбик, који је међу најсиромашнијима, а има 86 милиона становника, мораће да издвоји 500 до 600 милиона долара за вакцине, које ће евентуално моћи да добије 2022. године, указала је Брнабић.

Председница Владе је изнела податак да је, на пример, Канада унапред купила толико вакцина да може пет пута да вакцинише сваког Канађанина.

Верујем да ће те земље бити солидарне да вакцине дају или продају другим земљама, али до тога неће доћи док се имућније земље прво не вакцинишу и стекну додатну предност над остатком света, истакла је Брнабић.

Према њеним речима, готово све залихе Фајзерове вакцине, које ће се производити 2021. године, отићи ће у богатије земље, које су већ купиле 96 одсто те вакцине.

Ми смо у ситуацији да имамо нешто оптимистичнију слику по питању вакцина, али је борба тешка и одвија се сваки дан. Јуче сам разговарала са произвођачем вакцина која ће ускоро бити регистрована у Европској унији, и до којег смо једва дошли, предочила је премијерка.

Брнабић је пренела да је произвођач те вакцине рекао да Србија може да добије вакцину у четвртом кварталу 2021. године, а да су до тада све количине продате.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here