Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Србије Ана Брнабић истакла је вечерас у Лондону да Србија може да постане један од победника четврте индустријске револуције, ако се припреми за изазове и разуме прилике које се отварају, инвестира у реформе и, пре свега, створи повољно окружење.

Брнабић је, у предавању „Како победити у четвртој индустријској револуцији?“, које је одржано на Лондонској школи за бизнис, нагласила да је четврта индустријска револуција њена омиљена тема и да је у Скупштини Србије, на почетку мандата, представљајући дигитализацију и образовање као два кључна приоритета Владе, изазвала чуђење код многих.

Нема много генерација које могу рећи да су живеле у доба индустријске револуције. Ми смо предњачили у другој индустријској револуцији са научником Николом Теслом, али, нажалост, он је радио за Сједињене Америчке Државе, рекла је премијерка.

Имамо велике умове, али често пропуштамо прилике да им пружимо адекватно окружење да се развијају. Он је радио за САД, јер очигледно није имао окружење у Србији повољно за реализацију пуног потенцијала, навела је Брнабић.

Она је указала на то да је Влада, на чијем је челу, радила на стварању повољног окружења како би умови попут Николе Тесле остали у земљи и добили шансу да Србију препознају као победника у индустријској револуцији.

Према њеним речима, многи се плаше да ће четврта индустријска револуција затворити многа радна места због аутоматизације, а и нејасно је шта ће се догодити са институцијама.

Председница Владе је навела да је један од изазова у образовању и то што се млади школују за нове послове за које још не знамо какви ће бити.

Ја сам оптимиста и видим да постоје неки изазови, али видим да четврта индустријска револуција нуди много више шанси, посебно за земље као што је Србија, истакла је премијерка.

Наш ИТ сектор и креативна индустрија најбрже су растући сектор у српској економији. Брже расту од пољоприреде, рударства, или енергетике. Тако је раст у овом сектору 2016. био на 21,6 одсто, годину дана касније 26 одсто, а прошле године достигао је 29 одсто, прецизирала је она, уз оцену да ће тај сектор бити нешто што ће подстицати нашу економију у будућности.

Према њеним речима, Влада је након смањења незапослености, почела да размишља о инвестицијама у креативну индустрију.

Председница Владе је навела да је од јануара Србија једна од најконкурентнијих земаља по питању пореза за компаније које инвестирају у креативну индустрију.

Када региструјете ИП адресу у Србији, све што је везано за ту производњу опорезује се са свега три одсто, објаснила је Брнабић и додала да је Србија навикнута на промене, на непредвидивост, и да нам је то предност у четвртој индустријској револуцији.

Директор „Вилер института за бизнис и развој“ при Лондонској школи за бизнис Елиас Папаиоану рекао је да је Брнабић била кључна снага у подстицању реформи и да Србија представља земљу од које се може доста научити.

Након поменутог предавања, Брнабић је, одговарајући на питање који је став Србије о Европској унији, навела да на Унију гледа, пре свега, као на успешан мировни пројекат, као и на пројекат који доноси веће тржиште и сарадњу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here