Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић учествује на четвртој конференцији „Европска унија-Арапски свет” у Атини који окупља политичке и бизнис лидере евромедитеранског простора. Теме разговора су регионални и безбедносни изазови, али и економска сарадња и инвестиције. На маргинама самита Брнабић се састала са грчким председником Прокописом Павлопулосом, а разговарала је и са премијером Киријакосом Мицотакисом.

Премијерка је са грчким колегом разговарала, пре свега, о унапређењу економске сарадње двеју земаља.

У децембру ће, најављује Брнабићева, бити одржана трећа седница Високог савета сарадње између Србије и Грчке, а тада се очекује и потписивање Декларације о стратешком партенерству. Та декларација ће отворити пут за продубљивање сарадње, сматра премијерка.

“Тренутно се ради на Декларацији о стратешком партнерству између Грчке и Србије и надам се да ће на седници у децембру бити потписан тај документ, који ће отворити још могућности за још бољу сарадњу између наше две земље”, рекла је Брнабићева.

Председница владе истакла је да са Грчком имамо веома добру политичку сарадњу и да постоји простор за побољшање економске сарадње, која је у овом тренутку добра, али доста скромна. Премијерка је изјавила и да јој је драго што су обе земље у много бољој ситуацији него пре неколико година и додала да су све реформе које су спроведене у Србији од 2014. године дале резултате.

Осврнувши се на “ЕУ-Араб” Самит, председница владе је истакла да је могла да представи неку другачију перспективу наше земље, чији је циљ да постане члан Европске уније. Она је нагласила да је наша сарадња са арапским земљама изузетно добра и да је то тржиште важно пре свега за пољопривредне производе, али и да се нада да ће у будућности бити важно и за српске дигиталне производе и извоз наших ИТ услуга, који расте из године у годину.

“Ово је једна другачија перспектива земље која још увек може да сарађује и са ЕУ и са трећим земљама и организацијама и позвала сам да сви заједно у свету мало више размислимо о сарадњи уместо о протекционизму.

Као председница Владе Србије, још увек верујем да је сарадња, слободан проток роба и услуга, људи и капитала много бољи одговор, него баријере и протекционизам, то је и политика Републике Србије”, закључила је Брнабићева.

Говорећи на сесији “Транзиција и геополитика”, у оквиру конференције “Европска унија-Арапски свет” Брнабићева је истакла да највећи део инвестиција у нашу земљу долази из Европске уније, а добру сарадњу имамо и са Кином, Евроазијском економском унијом, Египтом и Уједињеним Арапским Емиратима.

Србија се, према речима премијерке, залаже за приступ заснован на комуникацији и отворености према свима, што је нашу земљу довело на прво место по директним страним инвестицијама према процени “Фајненшл тајмса”.

“Вратимо се дијалогу и сарадњи, не протекционизму” поручила је премијерка.

Брнабић је разговарала и са председником Кипра Никосом Анастасијадесом и премијерима Грчке, Хрватске и Албаније – Киријакосом Мицотакисом, Андрејем Пленковићем и Едијем Рамом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here