Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Неће бити компромиса у борби против сиве економије, јер је то једини начин да обезбедимо фер услове привреди која послује у складу са законима и плаћа порезе, поручила је премијерка Ана Брнабић. Амбасадор Немачке Томас Шиб је указао да се процењује да сива економија у Србији представља и до 30 одсто њеног БДП-а.

Премијерка Ана Брнабић је на Четвртој годишњој конференцији “Излаз из сиве економије”, поручила да држава наставља одлучно да се бори против сиве економије и да ту неће бити компромиса.

Премијерка Брнабић је потом у разговору са новинарима истакла да Влада Србије нема разлога да крије било коју информацију о приватизацији “Галенике” и додала да је та компанија била губиташ, да су процесурани одговорни у тој компанији, међу којима су неки и осуђени.

Ми можемо да обезбедимо бољи квалитет живота за све грађане Србије”, нагласила је Брнабићева на конференцији на којој је представљен нови Национални програм за сузбијање сиве економије. Истакла је да је новим Акционим планом за 2019. и 2020. годину предвиђено 36 мера и 153 активности. То је, каже, доказ континуираног залагања владе на сузбијању сиве економије, као једног од приоритета у стварању бољих услова за живот и рад у нашој земљи.

Нови Национални програм предвиђа смањење обима пословања у сивој зони за готово 200 милиона евра и превођење најмање 11.000 радника и 9.000 фирми из сиве зоне у легалне токове, у наредне две године. Како је рекла, ефикасна борба против сиве економије ће се заснисвати на пет основних стубова:

Обезбеђивање повољног пословног окружења и оптималних, не превеликих, али свакако не ни премалих, пореских стопа, затим ефикасан и транспарентан инспекцијски надзор у чијем је центру стручност и свест да су инспекције ту и да помогну привредним субјектима, а не само да их казне и где не сме да постоји никаква чак ни назнака корупције.

Брнабићева каже да затим следи ефикасна Пореска управа, ефикасна и транспарентна фискализација и стимулисање безготовинског плаћања, као и подизање свести грађана о томе колико све нас сива економија кошта.

Премијерка је нагласила да велику промену доноси и систем е-Инспектор.

“Завршили смо прву фазу развоју тог система и увели прве четири пилот инспекције у нови систем: санитарну, тржишну, Инспектора за рад, Управни инспекторат. Кренуле су од 18. фебруара са новим системом и данас имамо 3.662 надзора”, навела је Брнабићева.

Истакла је да су већ обучене нове 32 инспекције, што је око 1.100 инспектора.

“Ускоро крећемо са 30 нових инспекција са лаптоп рачунарима и до краја године да имамо потпуно нови систем рада 34 инспекције, док ће остале бити уведене следеће године”,

Указала је да се тренутно припрема Контакт центар за све инпсекције, па ће моћи да се пријављују приговори и надгледа тај процес како се грађани и привреда не би слали од “немила до недрага”. До краја године ћемо, такође, повезати систем Е-инспектор са порталом Е-управе како би увели потпуну транспареност у рад инспекција, нагласила је Брнабићева и додала да је циљ и електронски пријем решења и електронско плаћање.

Амбасадор Немачке Томас Шиб је оценио да је Србија протеклих година остварила позитиван економски раст уз повећање пореских прихода, али да је, без обзира на добре постигнуте резултате и даље велики проблем сива економија.

Шиб је указао да се процењује да сива економија у Србији представља и до 30 одсто њеног БДП-а.  Навео је да Србија и Немачка сарађују у борби против сиве економије и то неколико година, да су постигнути резултати и успеси у тим настојањима, и да је заједничка намера да се појача одговорност власти према грађанима, али и да грађани морају да поштују одређена правила.

Међу успесима у борби против сиве економије Шиб је навео посебне шалтере за саветовање за питања пореза који су отворени у оквиру Пореске управе широм Србије на којима су саветници одговорили на више од милион захтева и питања грађана.

“Са Наледом смо подржали привремена пореска изузећа за почетнике у бизнису од прошлог октобра и разне обуке”, рекао је Шиб.  Навео је да ће Немачка наставити да пружа подршку реформама у Србији као њен поуздан партнер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here