Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је одлазак младих и образованих људи проблем са којим се суочавају и много развијеније земље од Србије и да је једини начин да се то спречи изградња друштва заснованог на размени знања и искустaва. 

Брнабић је, као домаћин на конференцији „Таленти на окупу 2.0“, у организацији националне платформе Србија Ствара, истакла да такво друштво мора да буде отворено за све оне који су отишли у иностранство и сада желе да се врате.

Такође, како је додала, такво друштво мора да буде отворено и за оне који успешно раде ван граница наше земље, али желе да допринесу Србији, као и за оне који живе, раде и стварају у Србији и због којих је она данас део света.

Знам да имамо врло талентоване, креативне и способне људе и зато је важно да Влада има добру комуникацију са својом дијаспором како би млади људи остали у земљи и да би се неки од вас вратили, поручила је она.

Брнабић је, оцењујући да су најпаметније оне владе које слушају и препознају добре идеје и предлоге, подсетила на то да је прошле године покренула формат комуникације кроз скуп „Таленти на окупу“.

Сада исту конференцију одржавамо само зато што имамо резултате, навела је она и додала да је кључна ствар била решавање нострификације диплома.

Она је објаснила да је Влада због тога усвојила предлог закона који је послат у скупштинску процедуру, а на основу којег ће поступак признавања иностраних диплома са 90 бити скраћен на свега 60 дана.

Према њеним речима, осим тога, од 1. јануара уводи се електронски систем нострификације диплома.

Други велики проблем била је царина на увоз личне имовине повратника, због чега смо, како је објаснила, изменили Уредбу о царинским повластицама, па је досадашњи лимит од 5.000 евра за увоз без царине повећан на 20.000 евра, ако је повратник у иностранству провео до десет година.

Премијерка је подвукла да је за оне који су у иностранству били дуже лимит потпуно укинут.

Треће, представници дијаспоре тражили су формирање платформе за комуникацију и добијање неопходних информација. Зато смо покренули пројекат „Тачка повратка“, где ће се са сваком особом разговарати појединачно и где повратници могу да добију одговор на свако питање, објаснила је Брнабић.

Поред тога, како је напоменула, Влада је у сарадњи са Народном банком Србије израдила Финансијски водич за повратнике, а уведени су и посебни порески подстицаји за запошљавање повратника и странаца.

То је револуционарна ствар. Послодавцима у Србији ће се умањивати давања за доприносе уколико запосле неког од повратника. Тако ће запошљавање људи из дијаспоре постати најконкурентнија ствар и инвестиција која ће нам се вишеструко вратити, предочила је она.

Директор програма за циркуларне миграције „Тачка повратка“ Иван Бркљач објаснио је да се ова организација дели на сервисну платформу, која ће дијаспори пружати информације о томе како се могу укључити у наше друштво, док се програм фокусира на приближавању дијаспоре и домаћег друштва кроз размену знања.

Бркљач је упутио позив свима којима је потребна било каква информација или помоћ приликом повратка да се јаве њиховој организацији.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here