Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Српска премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у америчком граду Колумбусу да је са званичницима савезне државе Охајо разговарала о сарадњи две државе и да Србија гради партнерства и пријатељства широм света, при чему је однос са САД веома важан.

Брнабић је за РТС изразила наду да ће наредних месеци бити потписан свеобухавтнији споразум о сарадњи Охаја и Србије, из којег ће произаћи више привредне и образовне сарадње.

Брнабић је навела да је с америчким конгресменом Стивеном Стајверсом, који је у јануару преузео од Теда Поа копредседавање српским кокусом у Конгресу САД, разговарала о потреби да Приштина укине таксе на увоз робе из Србије и БиХ како би дијалог могао да буде настављен.

„Стајверс је веома добро упознат с проблемом који Србија има због приштинских царина и у потпуности се слаже с тренутном званичном политиком Вашингтона, да Приштина мора да укине одлуку о таксама да би могао да буде настављен дијалог Београда и Приштине“, рекла је Брнабић.

 

Навела је да је то била и главна тема разговора који је данас имала с гувернером Охаја Мајком Дивајном и додала да је он веома добро упознат с односом Београда и Приштине.

„Прва тема разговора с Дивајном била је однос Београда и Приштине и како САД могу да помогну, да не буду више само уз Приштину, против Србије, него да имају балансиран став“, рекла  је Брнабић. Разговарали су и о потенцијалној сарадњи у пољопривреди и образовању и додала да између Србије и Охаја постоје јаке везе, јер у тој савезној држави живи 200.000 људи који имају српско порекло. Такође, Српска православна црква је изузетно јака, а на Државном универзитету Охаја постоји истраживачка библиотека Хиландара“, рекла је Брнабић.

Српска премијерка је навела да је из Охаја компанија Купер тајерс која послује у Србији и додала да јој је речено да је њихова инвестиција у Србији једна од најбољих које имају ван САД и да су „презадовољни“.

Брнабић је изнела и да је команданту Националне гарде Охаја, генерал-мајору Џону Херису захвалила на партнерству и подршци која постоји више од десет година.

„Дошла сам да захвалим на партнерству и подршци коју имамо више од деценију са Националном гардом Охаја. То је пре свега војно-војно сарадња, али је све више и војно-цивилна сарадња. Мислим да грађани препознају Националну гарду Охаја по томе што су били ангажовани заједно са Војском Србије на обнови и изградњи основних школа и вртића, од Сокобање, Прокупља до Краљева. Они имају леп имиџ у Србији“, казала је она.

Херис је за РТС рекао да је план да се настави с развијањем сарадње Србије и Националне гарде Охаја.

„План је да наставимо да развијамо сарадњу, ускоро ћемо да посетимо Србију, доћи ће наши и економски и политички представници. Важно је да се настави сарадња, јер су то људи од речи и интегритета који ће се тих речи држати“, истакао је Џон Херис.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here