Mesto za reklamu
  1. 0 02. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ да се очекује да у наредне две недеље наша земља добије контингент вакцине против коронавируса четвртог произвођача, за који су добијене прелиминарне потврде.

Брнабић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) истакла да ће о томе говорити председник Републике Александар Вучић, наводећи да преговарамо сваки дан јер се у свету води дипломатско-политички рат за вакцине.

Србија је међу првих пет земаља у свету која има највише испоручених вакцина по глави становника, указала је она и подсетила на то да је наша земља до сада добила приближно 1,17 милиона вакцина, а да се очекују додатне количине до краја фебруара.

Према њеним речима, приближно милион грађана се пријавило за вакцинацију, а следећег уторка креће масовна ревакцинација и отварање нових пунктова за имунизацију.

Апослутно ће бити вакцина за све оне који буду желели да се вакцинишу, поручила је Брнабић и додала да за сада нема попуштања мера за спречавање ширења коронавируса.

Премијерка је оценила да се Србија, када је реч о пандемији вируса корона, држи изузетно и да живимо на корак од нормалности, јер имамо стабилну ситуацију.

У Србији се, како је указала, у време када су друге земље у свету и окружењу у локдауну и имају полицијски час и протесте, живи у нормалном окружењу.

Морамо да имамо једноцифрен проценат заражених у односу на број тестираних. Када погледате остатак света и Европу видите да живе најдаље од нормалности и нико од странаца не може да верује да ми овако живимо, навела је Брнабић.

Она је пренела да разуме људе што хоће да се продужи рад кафића на 22 часа, али ми се феноменално држимо и морамо тако тако наставимо, да се не опустимо.

Према њеним речима, о ублажавању мера разговараће се када се проценат новооболелих спусти на једноцифрен број, уз оцену да је добро што тај број тренутно стагнира.

Такође, она је нагласила, да је нова економска мера државе помоћи грађанима важна како би људи веровали у своју земљу.

Повећали смо пензије, минималац и све ће то утицати на потрошњу. Издвојили смо рекордни новац за капиталне инвестиције 5,5 одсто, доводимо нове инвестиције, имаћемо отварање нових погона, попут инвеститора из Немачке, Јапана, Кине, а поставићемо и нове камене темељце, најавила је Брнабић.

Премијерка је, говорећи о реструктурирању јавних предузећа, напоменула да је она дуго одлагана, али да ће је бити, као и да је због тога постигнут нови аранжман са ММФ-ом, док је ЕБРД урадио анализу јавних предузећа, а Министарство привреде Стратегију управљања.

Она је, упитана да прокоментарише сукоб компанија „Теленор“ и „Телеком“ са „СББ“, навела да он нема везе са слободом медија, како неки покушавају да га представе, већ да се ради о тржишту телекомуникација, подвукавши да се не меша у тржишне утакмице

Брнабић је истакла да ће се борити, односно објашњавати те ствари ономе коме треба, како европске интеграције не би биле отежане због спора, који је питање тржишта комуникација.

Истовремено, она је пренела да се не слаже са констатацијом да евроинтеграције Србије стоје, јер отварање поглавља није индикатор да ли земља постаје део Европе.

Србија, како је предочила, свакодневно постаје друштво све сличније европском, наводећи да се прошле године радило на веома тешком и обимном Поглављу 27, које се односи на владавину права, као и да је усвојен Акциони план за медијску стратегију.

Одлука да ли ће отворити поглавља у неком проценту зависи од нас, али и од тога да ли желе да дају сигнал Србији, објаснила је Брнабић и додала да ЕУ не жели да прави велико раслојавање међу земљама кандидатима, односно нису могли Србији да дају зелено светло за отварање поглавља, а да са Албанијом и Северном Македонијом и не започну преговоре.

Према њеној оцени, по њој су две ствари обележиле првих 100 дана Владе – отварање две нове ковид болнице и набавка вакцина.

Она је, када је реч о подизању свести жена да држава стоји иза њих, изразила задовољство што постајемо друштво у којем жене имају поверење у институције да пријаве сексуално узнемиравање или насиље и да знају да ће судство и полиција одрадити свој посао.

Председница Владе је истакла да не размишља о изборима који су најављени за пролеће 2022. године и да то исто тражи од министара, наводећи да сви у њеном тиму треба да дају све до себе како би се спровело оно што је планирано.

Брнабић је потврдила да је извршење буџета за јануар 43 одсто мање од планираног и да је то “аларм”.

Много тога треба да се унапреди, али Србија о којој данас причамо неупоредиво је боља него пре 2014. и то разлог за задовољство, јер се виде најбољи економски резултати у 2020. години, објаснила је она.

Пратимо сваки динар и захваљући томе пројекти иду и завршавају се, рекла је премијерка и навела да је највећа снага Србије у последњих неколико година јединство Владе и председника, што је помогло да боље пребродимо највеће кризе.

Она је пренела да је задовољна радом њеног тима, али да постоје неке ствари које су могле ефикасније да се ураде и да су неки министри могли брже да се уходају, нагласивши да не сме да се изгуби ниједан дан за спровођење планираних инвестиција.

Постоји проблем, али треба да видимо како ће бити до краја првог квартала, истакла је Брнабић и додала да очекује и од себе и свог тима да се поправе у нареденом периоду.

Истовремено, председница је потврдила да је хапшење криминалне групе Вељка Беливука највећи удар организованом криминалу од операције ”Сабља” 2003. године, покренуте након убиства тадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Ово је тек почетак јер постоје још неки градови, као што су Суботица, Врање и Ваљево, где треба да се надлежни обрачунају са организованим криминалом, поручила је она.

Брнабић је нагласила да је власт у Србији најавила да ће борба против организованог криминала и мафије бити један од кључних пироритета, уз борбу против коронавируса.

Према њеним речима, оперативни рад МУП-а, БИА, Тужилаштва и стручних служби траје више месеци и до хапшења је дошло када су стручне службе процениле да је време да се зада ударац организованој криминалној групи.

Криминална група Вељка Беливука, како је упозорила, једнако је опасна и организована као некадашњи криминални „Земунски клан“, а у неким аспектима је и организованији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here