Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је држава учинила много на охрабривању људи да започну сопствени бизнис, поручивши да је Влада Србије спремна да у сваком тренутку пружи подршку и помоћ предузетницима.

Брнабић је, на конференцији о подстицању предузетништва “Стартуј легално”, подсетила на то да је Србија лидер у привлачењу директних страних инвестиција, а да сада треба да то буде и у предузетништву.

Премијерка Брнабић је навела да држава жели да подржи младе који су завршили школу или оне који се теже запошљавају у намери да створе себи радно место, као и да треба видети како да се, осим ослобађања од пореза на годину дана, додатно помогне тим фирмама.

Према њеним речима, захваљујући програму “Стартуј легално”, који је почео 1. октобра 2018., отворено је 780 фирми и радњи у којима ради 850 људи и то у местима где је запошљавање најпотребније и где је проблем да се доведу стране директне инвестиције – у Брусу, Медвеђи, Лозници, Крупњу, Трстенику.

У оквиру тог програма, како је истакла, почела је реформа инспекцијског надзора што је представљао почетак борбе против сиве економије и подршке малим и средњим предузећима и предузетицима.

Премијерка је похвалила покретање новог такмичења за локалне самоуправе “Шампиони предузетништва 2020”, које је стартовало данас, а који организују Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Републички секретаријат за јавне политике, под покровитељством Владе и уз подршку Немачке развојне сарадње.

Председница Владе је најавила да ће мера пореских олакшица бити од 1. марта проширена на иновациону делатност, у којој ће нове фирме бити ослобођене пореза на три године.

Она је такође изразила задовољство због аутоматизације процедуре паушалног опорезивања, која сада предузетницима омогућава да себи обрачунају порез.

Брнабић је уједно најавила да ће бити отворен и портал на којем ће заинтересовани моћи да виде шта се тражи и шта држава нуди по питању отварања предузећа.

Чланица Управног одбора НАЛЕД-а Станка Пејановић истакла је да је у последњих пет година број фирми и предузетничких радњи повећан на око 53.000, односно приближно 16 одсто, при чему је прошле године у Србији било 390.767 привредних субјеката.

Према њеним речима, удео новооснованих предузећа у укупном броју привредних субјеката достиже 12 одсто.

Пејановић је као кључне проблеме који оптерећују привреднике издвојила високо пореско оптерећење, бирократију и сиву економију, а као позитивне мере оценила пореско ослобађање почетника у пословању и аутоматизацију процедуре паушалног опорезивања.

Она је подсетила на то да је почело и такмичење за најпредузетнију локалну самоуправу “Шампиони предузетништва 2020”, у којој ће се локалне самоуправе рангирати по броју новооснованих привредних субјеката и броју корисника мера пореског ослобођења почетника.

Амбасадор СР Немачке у Србији Томас Шиб оценио је да је иницијатива “Стартуј легално” одлична, и истовремено поручио да ће је подржати јер стуб немачке привреде чине мала и средња предузећа.

Подаци НАЛЕД-а показују да је у 2019. години у Србији основано 46.317 привредних субјеката, од којих 80 одсто чине предузетници, а 20 одсто су привредна друштва.

Конференцију о постицању предузетништва “Стартуј легално 2020” организовали су Влада Србије и НАЛЕД, уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”, који имплементира ГИЗ.

Циљ такмичења “Шампиони предузетништва 2020” је да се подстакну локалне самоуправе да се активно укључе у стимулисање предузетништва у својим срединама кроз промоцију националних и локалних програма подршке, као и да се подржи даља примена оних подстицаја који дају најбоље резултате.

Најбоља локална самоуправа биће она која има највећи број новооснованих привредних субјеката у овој години, као и највећи број корисника мера подстицаја у односу на укупан број становништва у тој локалној самоуправи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here