Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас у Лондону да је Србија право место за улагање, што показују подаци о привлачењу страних инвестиција, али и значајне пореске олакшице када је реч о улагању у истраживања, технологију, иновације и, пре свега, људски капитал.

Брнабић је, говорећи на Самиту ЕРБД-а о томе зашто би инвеститори требало да дођу у Србију, нагласила да је наша земља прошле године била водећа по питању привлачења гринфилд директних страних инвестиција.

То је други пут у последње три године да смо, по “Фајненшел тајмсу”, рангирани као светски лидер у привлачењу директних страних инвестиција и мислим да то веома добро показује шта смо урадили последњих година у погледу фискалне консолидације, рекла је она.

Србија је значајно напредовала на “Дуинг бизнис листи” Светске банке, а још је боља позиционирана када је у питању индекс људског капитала, нагласила је Брнабић, додавши да смо по извештају Светске банке 27. по људском капиталу, одмах уз Белгију, а бољи од Луксембурга, Шпаније, Естоније.

Премијерка је изнела и податак да је Србија 2019. године забележила 3,8 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него претходних година.

Према њеним речима, видљиво је да интересовање инвеститора за Србију не само да стабилно расте, већ се драстично повећава и то се одражава на одржив економски раст.

Она је позвала све заинтересоване да инвестирају у Србију, посебно у истраживања, развој технологија, иновације, јер желимо трансформације у привреди, и подсетила на то да је порез на добит за интелектуалну својину која се развија у Србији три уместо уобичајених 15 одсто.

ИТ сектор у Србији је најбрже растући сектор у Европи, а извоз тог сектора је био око 1,4 милијарде евра. То видимо као кључ нашег даљег развоја и раста и желим да вас позовем да будете део те трансформације, закључила је Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here