Mesto za reklamu

01.02.2020.

Новак Ђоковић и Доминик Тим у недељу играју велико финале на Аустралијан опену. Судећи по статистици, српски тенисер има предност у односу на Аустријанца и важи за фаворита.

Осим што је боље пласиран на АТП листи и што је већ седам пута освајао трофеј у Мелбурну, Ђоковић је, судећи по статистичким параметрима, фаворит у недељном финалу против Тима.

Изгубљени сервиси

Српски тенисер изгубио је само три своја сервис гема од другог кола, док је Тим у последња два меча то учинио чак девет пута.

Статистика тврди Ђоковић је фаворит

Ђоковић је ове године у Мелбурну успео да сачува 11 од 18 брејк лопти, док је Тим у 44 ситуације 13 пута изгубио свој сервис.

Однос винера и неизнуђених грешака

Тим је познат као офанзивни играч и зато не чуди већи број директних поена на турниру у односу на Новака Ђоковића.

Аустријанац је 287 пута дошао до директних поена на турниру, Новак 213, али српски тенисер има далеко мање неизнуђених грешака – 131:213.

Треба истаћи и да је Тим одиграо далеко више поена у Мелбурну него Ђоковић. Аустријанац је одиграо 1.477 поена у 23 сета, док је српски тенисер учествовао у 1.091 поену у само 16 сетова.

Тиму одговарају дужи поени

Сама чињеница да су у финалу првог гренд слема у сезони довољно говори да обојица играју квалитетан тенис. Када су у питању краће размене (1-4 ударца), Ђоковић је освојио 57,3% поена, док је Тим у 53,6% поена излазио као победник.

Ситуација је нешто другачија када су дуге размене у питању (девет и више удараца) – Тим је освојио 62,3% таквих поена, Ђоковић 61,4%.

Међутим, Аустријанац у полуфиналу против Зверева изгубио чак 22 таква поена, више него у дуелима против Монфиса (4) и Надала (12) заједно.

Ђоковић господар тај-брејкова

Доминик Тим је освојио само четири од 12 тај-брејкова одиграних у Аустралији на почетку каријере. Ипак, против Надала и Зверева у свих пет 13. гемова излазио је као победник.

Ђоковић у каријери има учинак 23:14 када су тај-брејкови у Мелбурну у питању, док је ове године у сва три наврата био бољи од ривала.

“Линијаши” који успешно излазе на мрежу

Новак је у првом колу против Штруфа освојио само 50% поена са основне линије, док је у наредним мечевима тај проценат подигао на 56,7.

Доминик Тим у првом гренд слем финалу

Код Тима ти проценти падају како је турнир одмицао – 53,5% успешности на целом турниру одраз су нешто лошијег учинка у последња два дуела, када је Аустријанац у само 48,5& поена излазио као победник.

Ипак, када изађу на мрежу, проценти су невероватни – Ђоковић је у последња два дуела добио 21 од 23 поена у таквим ситуацијама, док је Тим поритв Зверева добио 23 од 27 таквих поена.

Новак на свом терену

Ђоковић је победио у свих 15 мечева када дође у полуфинале првог гренд слема у сезони. Укупно 12 од тих 15 дуела било је против првих пет играча на АТП листи, а за то време Новак је изгубио само десет сетова.

С друге стране, Тиму је до ове године најбољи резултат у Мелбурну био пласман у четврто коло, али је победама против Надала и Зверева заслужио своје прво гренд слем финале.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here