Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Епидемиолошка ситуација је све тежа и тежа. Расте и број пацијената на респираторима. Лекари упозоравају да је притисак на здравствени систем огроман и да ће бити потребни нови капацитети. Због погоршања ситуације, поново се свакодневно одржавају конференције за новинаре Кризног штаба.

У Србији је према последњем официјелном извештају у протекла 24 сата још 279 нових случајева заражених коронавирусом, а умрло је 12 особа. Порастао је број особа на респиратору – 154, што је највећи број од почетка епидемије.

Председница Владе Ана Брнабић рекла на конференције за новинаре да је јучерашњи дан био најгори дан од почетка епидемије по броју пацијената који се налазе на респираторима.

Није искључила могућност увођења још рестриктивнијих мера и апеловала на грађане да поштују превентивне мере како би спречили ширење епидемије.

“Носите маске што чешће. Молба је да се људи не окупљају, јер је то најнеодговорније понашање и атак на наш здравствени систем”, рекла је премијерка.

Имунолог Срђа Јанковић каже да се за сада још увек не можемо ослонити на колективни имунитет, јер је једноцифрен проценат прокужености, па су и даље “алфа и омега” стратегије борбе против ковида 19 – мере превенције заражавања.

Лекари упозоравају да је притисак на здравствени систем огроман и да ће бити потребни нови капацитети.

Сремска Митровица је постала ново жариште у Војводини. Тамо је у болници око 80 оболелих од ковида19. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић каже да се у Војводини бележи и до 120 нових случајева дневно.

Послодавци и запослени су обавезни да примењују више мера за спречавање заразних болести. То предвиђа нови Правилник о превентивним мерама за спречавање ширења епидемије. Казне за непоштовње мера су од 20.000 до милион динара.

У КЦ Крагујевац на лечењу 180 пацијената, деветоро на респиратору

У ковид систем данас улази и интерна клиника у Крагујевцу. Директор Клиничког центра Предраг Саздановић рекао је РТС да је неопходно учинити додатне напоре да се прошире капацитети с обзиром на повећан број заражених пацијената у Крагујевцу, Шумадији и околини.

“Принуђени смо да комплетну клинику за интерне болести преселимо на другу позицију. Сви пацијенти који нису ковид имају негу и здравствену заштиту. Отворили смо нових 125 кревета са 40 кисеоничних места који могу да буду и интензивна нега”, каже Саздановић.

Саздановић указује да се у овом тренутку у КЦ 180 пацијената лечи, 32 тражи интензивну негу, девет је на респуратору, и да се то мења из сата у сат.

Деветоро пацијената на респиратору у Чачку

У болници у Чачку хоспитализовано је 137 пацијената, а озбиљност ситуације потврђују и чињенице да велики број њих има тешке упале плућа и тешке клиничке слике.

Према последњим информацијама, у формираном респираторном центру тренутно је 12 пацијената, од којих је деветоро на респиратору.

Само јуче у чачанској болници прегледано је 65 пацијената, а велики притисак трпи пријемно-тријажна амбуланта пошто долази доста пацијената са симптомима коронавируса.

У чачанској болници има пет ковид павиљонских одељења. Због великог прилива пацијената, разматрана је могућност преласка читаве болнцие у ковид систем, али то би значило да би остали пацијенти морали да потраже помоћ у Горњем Милановцу.

Двадесетак Пи-Си-Ар тестова дневно 

Директор Дома здравља Александар Пајовић каже за РТС да се тестирање брзим тестовима ради у ковид амбуланти у Љубићу. Резултати тог серолошког теста стижу за пола сата.

За Пи-Си-Ар тестирање постоји листа чекања, пошто дневно пристиже око 80 захтева за цео Моравички округ, каже Пајовић.

Према његовим речима, Пи-Си-Ар тестови се требују од РФЗО, а дневно се добије 20-30 тестова.

Према последњим подацима, на подручју Моравичког округа од почетка епидемије забележено је 440 случајева коронавируса, а преминуло је 35 пацијената.

На Институту за реуматологију биће смештени пацијенти са средње тешком клиничком сликом

Директор Института за реуматологију Немања Дамјанов рекао је за РТС да ће на Институту бити хоспитализовани пацијенти са средње тешком клиничком сликом ковида-19.

“Немамо услове за респираторе, за најтеже пацијенте. Они који буду имали потребе за тим, биће транспортовани у друге болнице”, рекао је Дамјанов.

Први пацијенти биће примљени чим стигне сва неопходна опрема, која се очекује током дана.

Део пацијената Института је отпуштен а део је премештен у Клинику за дерматовенерологију КЦС, где је отишао и део запослених како би бринуо о њима, рекао је директор Института за реуматологију.

“Огромна већина наших људи је комплетно ангажована да ради у ковид систему”, рекао је Дамјанов.

Додаје да је четворо запослених на Институту заражено коронавирусом, од којих је један излечен. Троје заражених је добро, а сви су се заразили ван радног места, наводи Дамјанов.

Дан жалости у Новом Пазару

Градоначелник Нихат Бишевац прогласио је 14. јул даном жалости у Новом Пазару.

Одлука је донета због саобраћајне несреће у којој су погинула три младића и смрти бројних Новопазараца од коронавируса у последњих неколико недеља.

Строже мере и у Ковину, забрањене прославе

Штаб за ванредне ситуације општине Ковин донео је низ строжих мера како би се спречило ширење коронавируса, а које су на снази од данас.

Забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа. Такође, забрањено је и организовање свечаности, прослава, свадби, као и организовање спортских и других забавних манифестација.

Ограничен је рад угоститељских објеката на временски период од 6.00 до 23.00, уз обавезу поштовања заштитних мера и физичке дистанце.

Штаб апелује на грађане да се придржавају свих мера и препорука.

Још две особе преминуле у Краљеву

Краљево је донекле било поштеђено у првом пику епидемије, али сада није, јавља репортер РТС-а. Од последица ковида-19 умрле су још две особе, па је укупан број пацијената које су изгубиле битку са болешку порастао на 14.

Према последњем извештају Градског завода за јавно здравље, коронавирусом су заражене још 34 особе. Укупно 385.

На ковид одељењу болнице “Студеница” је 67 пацијената, од којих је један на респиратору. Код већине оболелих примењује се оксигена потпора, пошто је њихова клиничка слика озбиљна.

Велики је и притисак на ковид амбуланту где се дневно прегледа око 100 особа код којих се сумња да су носиоци вируса.

Према речима епидемиолога, ситуација се мења из часа у час. Данас ће бити одржана седница Кризног штаба у Краљеву.

У овом граду на снази је ванредна ситуација.

 „Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here