Mesto za reklamu

02.08.2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 25.882 особе, а забележена су 582 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Епидемиолошка ситуација је и даље тешка, а број заражених, па и умрлих, са мање осцилација и даље висок. Потребне су мере самозаштите, али и заштита иснституција државе од неодговорних који се не придржавају чак ни законских норми.

Да се потребне мере не примењују сви се свакодневно у то можемо уверити. Маске не носи велики број људи, социјална дистанца се не одржава ни у затвореним ни на отвореном простору, ресторани су препуни, о плажама и да не говоримо.

У Врању је већ пет седмица на снази ванредна ситуација. И у другим општинама Пчињског округа је ванредно због коронавируса.  Епидемиолошка ситуација се ипак смирује, али су превентивне мере и даље неопходне. У Пчињском округу од 629 послатих узорака 50 је било позитивно. Број нових потенцијалних преносиоца заразе ипак није мали.

Нажалост сведоци смо у многим нашим градовима, посебно у Београду, да ситуација није сјајна. Може се у најбољем случају рећи да се стабилизовала на врло високом нивоу оболелих, оних који преносе заразу, умрлих и пацијената који су на респираторима.

У овим врелим данима када је потребно расхлађивање, многи то чине на нашим рекама и базенима, а слика коју сами видимо или нам преносе репортери у тв емисијама су забрињавајући. На Ади Циганлији, кажу, јуче је било преко 100 хиљада људи. Таква концентрација људи на реалтивно малом простору виђала се и у нормалним временима. Слика је нажалост идентична и ових дана. Људи су и на обали и у води на недозвољено блиском растојању.

Слична је ситуација и на базенима. Иако се чак посетиоцима мери и температура, а лежаљке су распоређене на растојању од два метра, тако велики број људи и њихово кретање немогуће је контролисати. Отуда никакви економски разлози не могу бити оправдање за то што се дешава на рекама и базенима, јер преношење заразе има немерљиву цену и не може се ничим оправдати, а они који у томе учествују морали да сносе одговорнсот за наводно добре намере.

Неки стручњаци актуелну епидемиолошку ситуацију оцењују чак добром и оптимистиком, а заборављају да смо колико јуче само повећање броја заражених у једном дану у односу на претходни оцењивали крајње забрињавајућим.

У сваком случају потребан је крајњи опрез и још више контрола спровођења мера за коју су одговорни не само руководиоци ресорних служби, него и највиши званичници градова – градоначелници и председници општина.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here