Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета позвао је високог представника у БиХ Валентина Инцка да искористи своја овлаштења и “натјера” кантоне да испоштују одлуке Уставног суда ФБиХ и обезбиједе конститутивност Срба.

Броћета је упозорио да ће доћи до потпуног нестанка Срба у ФБиХ и да је одлука Уставног суда ФБиХ да кантони усагласе своје уставе са федералним мртво слово на папиру, јер се конститутивност Срба не поштује ни у кантонима гдје је то питање регулисано.

Као школски примјер непоштовања конститутивности Срба, Броћета је навео Ливањски кантон.

– У Гламочу се и даље не дозвољава изучавање српског језика иако тамо школу похађа највише дјеце српске националности – рекао је Броћета.

Броћета је рекао да ситуација још тежа у кантонима у којима Срби немају никакава права, а као примјер је навео Посавски гдје припадници српског народа немају ни запослење.

Он је истакао да су Срби у ФБиХ грађани другог реда.

– Сва ова ситуација доводи до потпуног нестанка Срба на простору ФБиХ што очигледно федералне власти и желе – наглашава Броћета.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко позвао је скупштине Посавског, Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког кантона да одмах спроведу одлуку Уставног суда ФБиХ и измијене кантоналне уставе чије поједине одредбе крше ентитетски Устав, јер не признају конститутивност српског народа, као ни језике Срба и Бошњака као службене, нити ћирилицу као једно од два службена писма.

Уставни суд ФБиХ, који је у мају прошле године утврдио да неколико одредаба устава ова три кантона крше Устав ФБиХ, наложио је да кантоналне скупштине измијене своје уставе у року од шест мјесеци, али то није учинила ниједна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here