Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у данашњем разговору са министром спољних послова Словачке и председавајућим Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Мирославом Лајчаком да је Србија веома задовољна сарадњом са Мисијом ОЕБС-а и посебном пажњом коју Словачка током свог председавања посвећује региону Западног Балкана.  Министар Дачић је на конференцији за новинаре са Лајчаком, подвукао да су Србија и Словачка две пријатељске земље, које немају отворених питања.

Приликом сусрета са Лајчаком, председница Владе Србије Брнабић је говорећи о европским интеграцијама, навела да је европска перспектива суверена и стратешка одлука Србије која има за циљ целовиту промену друштва у складу са европским стандардима и вредностима.

Брнабић је председавајућег ОЕБС-у известила и о реформама у области правосуђа, које су, према њеним речима, спроведене транспарентно и по први пут уз озбиљну и темељну јавну дебату.

Лајчак је нагласио да је будућност Србије и региона у Европској унији, и изразио чврсту подршку Влади Србије за наставак реформи.

Словачка ће, као пријатељска земља, наставити да пружа помоћ и подршку Србији на њеном европском путу, подвукао је он.

Лајчак је навео да су стабилност и напредак Србије и региона уско повезани са проналажењем компромисног решења са Приштином. Он је, наглашавајући да дијалог нема алтернативу, подвукао да је неопходно да Приштина повуче таксе како би се превазишла садашња ситуација и наставио дијалог.

Брнабић је, када је реч о наставку дијалога, истакла да Приштина једностраним потезима наноси штету како свим грађанима на територији Косова и Метохије, тако и читавом региону, угрожавајући његову стабилност. Истовремено, она је нагласила да ће Србија у оваквој ситуацији наставити да се понаша конструктивно и одговорно.

Премијерка је председавајућем ОЕБС-у захвалила на сарадњи и још једном истакла значај деловања ове мисије на Косову и Метохији.

Сусрет Дачића и Лајчака

Србија остварила велики напредак у спровођењу реформи

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изразио је у разговору са министром спољних и европских послова Словачке Мирославом Лајчаком, захвалност на подршци европским интеграцијама, као и на принципијелном ставу у вези са територијалним интегритетом и суверенитом Србије.

Дачић је потом на конференцији за новинаре са Лајчаком, подвукао да су Србија и Словачка две пријатељске земље, које немају отворених питања. Он је додао да је ОЕБС организација која је присутна у многим срединама, између осталог, и на Косову и Метохији, али да је то присуство статусно неутрално.

Имајући у виду то да је Лајчак посетио Албанију, као и да ће посетити Мисију ОЕБС-а на Космету, веома је важно да га информишемо о ситуацију у покрајини, проблемима и изазовима, као и са једностраним актима Приштине, који прете да изазову дестабилизацију целог региона, објаснио је Дачић.

Он је исказао захвалност на разумевању које Словачка има у односу на све проблеме, те поручио да је Србија спремна да пружи допринос стабилизацији прилика и укупној безбедности у региону, који је, иако мали, од кључне важности за стабилност целе Европе.

Према његовим речима, Приштина има за циљ да опструира дијалог и изналажење решења, јер процењује да оно није у њиховом интересу.

Први потпредседник Владе је рекао да се дијалог наставља у постојећем формату, објаснивши да самити у Берлину и Паризу нису замена за дијалог.

Лајчак је оценио да је Србија остварила велики напредак у спровођењу стратешке реформске агенде, и потврдио да Словачка пружа снажну подршку чланству званичног Београда у ЕУ. Он је, подсетивши на то да је Србија успешно председавала ОЕБС-у 2015. године, истакао да Словачка жели да искористи своје председавање овој организацији у интересу држава чланица и грађана, од Ванкувера до Владивостока. Председавајући ОЕБС-у је објаснио да су главни приоритети Организације спречавање сукоба, изградња сигурне будућности и ефикасан мултилатерализам, напоменувши да партнерство ОЕБС-а и Србије постоји 18 година.

Током тих година, ова организација је помогла у постизању важних циљева Владе Србије, указао је он и оценио да, иако је остварен велики напредак, увек постоји простор за даљи унапређење сарадње.

У Србији и региону државе имају јасну европску перспективу и кључну улогу има ЕУ, а ОЕБС помаже у испуњавању циљева на том путу, прецизирао је Лајчак, који је у Београд допутовао и као министар иностраних послова Словачке.

У складу са тим, он је најавио да ће за две недеље бити одржан Савет ЕУ, на којем треба да се донесу важне одлуке везане за европске интеграције.

Лајчак је пренео да Словачка снажно подржава кредибилни дијалог Београда и Приштине јер сматра да је то најбољи начин да се решавају спорна питања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here