Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да је будућност Србије и Републике Српске (РС) у заједничком раду и миру и да је за бољи живот грађана најважније да се развијају економски односи, уз очување мира и стабилности. Вучићу уручен Кључ града и повеља почасног грађанина Бањалуке.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са српским чланом и председавајућим Председништву БиХ Милорадом Додиком и председницом Републике Српске Жељком Цвијановић рекао да је на седници Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске саслушао све о политичкој ситуацији у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

За нас је важно да покушамо да, чувајући мир и стабилност, развијамо економије, како би се грађанима обезбедила другачија и боља будућност, поручио је председник Србије.

Према његовим речима, важно је да људи у Српској и Србији могу да виде да ће имати посао, да ће њихова деца моћи да опстану на огњиштима и да ће имати будућност.

Не треба да будемо опхрвани бригама од пре 25-30 година, већ да знамо да је мир будућност и да је заједнички рад будућност, нагласио је Вучић.

Он је указао на то да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској размени укупно седми партнер – уз Немачку, Италију, Русију, Кину, Мађарску и Румунију.

БиХ је веома важан партнер за нас и верујем да трговинска размена у 2021. години може да буде значајно већа него у 2020. години, када је због короне забележен пад од 11 одсто, у моменту кад смо достигли размену од две милијарде евра, рекао је председник Србије.

Српски члан и председавајући Председништву БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска данас има најзначајнију посету из Србије – посету државног врха који предводи председник Александар Вучић.

Додик је подсетио на то да се сарадња Републике Српске и Србије одвија у оквиру Споразума о специјалним везама, што је утврђено и Дејтонским мировним споразумом и истакао да је ово је најбољи период Републике Српске захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму, а Српска може да се похвали многим веома важним планираним пројектима.

Додик је напоменуо да ни овог пута није пропустио прилику да Вучића упозна са ситуацијом у Републици Српској и БиХ. Он је рекао да је сарађивао и са претходним властима у Београду, али да Србија и председник Александар Вучић најбоље воде рачуна о Републици Српској.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска и Србија предано раде на изградњи ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу израдње великог енергетског пројекта “Бук Бијела”.

Цвијановићева је истакла да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Републике Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумевању, финансијској и свакој другој подршци.

Захвалила је на подршци коју Србија даје општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом које су често препуштене саме себи.

Србија жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, и у Србији нико не размишља о сукобима и ратовима, поручио је у Бањалуци председник Србије Александар Вучић и додао да све изјаве у БиХ које иду у смеру сукоба сматра неодговорним.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића да не може да каже да рата неће бити и да би пре умро него што би дозволио да “геноцидаши” завладају делом БиХ.

“Што се Србије тиче, она жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, не само са Србима, што се подразумева. Не пада нам на памет ни да размишљамо о сукобима и ратовима. И не сматрам изјаве које иду у том смеру на било који начин одговорним, као и увреде на рачун других народа”, поручио је Вучић.

Вучићу је овом приликом на свечаној академији поводом обележавања Дана града уручен кључ Града Бањалуке са Повељом почасног грађанина.

На свечаности у Банском двору, испред којег су се окупили грађани Бањалуке, кључ и Повељу Вучићу је уручио председник Скупштине града Младен Илић.

Претходно, председника Србије је по доласку у Бански двор дочекао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који му је захвалио на посети и пожелео му добродошлицу у град.

Повеља почасног грађанина, председнику Вучићу додељује се као знак захвалности грађана Бањалуке за бројне донације, и пројекте који су завршени или у фази реалиазције.

У делегацији Србије налази се и председница Владе Ана Брнабић, председник Народне скупштине Ивица Дачић и министар финансија Синиша Мали.

Дачић се у Бањалуци одвојено састао са председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, док је Брнабић разговарала са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here