Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У поруци Комисије за људска права Бундестага истакнуто је да је имовина СПЦ у Црној Гори угрожена. Посебан осврт је усмерен на бруталне полицијске акције, односно употребу силе против представника СПЦ, као и на неадекватност полицијских мера приликом хапшења свештеника.

Међународна комисија Будестага за људска права (ИПМК) је тражила од немачког парламента да пажљиво прати како се крше људска права у Црној Гори и истражи привођење владике будимљанско-никшићког Јоаникија и других свештеника СПЦ на православни празник.

Комисија је скренула пажњу на чињеницу да сукоб, који подстиче политичке и верске несугласице у Црној Гори, не налази одговарајућу подршку на међународном нивоу, као ни међу западним парламентарцима, и у великој мери се једноставно прећуткује. У ИПМК подсећају да у Црној Гори трају вишемесечни протести изазвани Законом о слободи вероисповести који је усвојен у децембру 2019. и који представља претњу по имовину и светиње Српске православне цркве, преноси Балканист.

Немачки посланици мисле да би овом закону требало посветити велику пажњу.

„Доминантну улогу има принцип раздвајања политике и религије“, нагласили су у ИПМК. „Ми, чланови међународне комисије Бундестага за људска права, позивамо све политичке снаге да заштите права слободе мишљења, савести и вероисповести предвиђене свим међународним конвенцијама“, каже се у поруци коју је потписао посланик Бундестага Валдемар Герт, председавајући овом комисијом.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here