Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Насловна страна сутрашњег НИН-а је, по тврдњама представника СНС-а, “позив на убиство” председника Александра Вучића. Главни и одговорни уредник тог недељника каже да никоме у НИН-у “ни на крај памети није било” оно за шта их оптужују.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао је да је скандалозно да недељник НИН на насловној страни сутрашњег издања објави фотографију на којој се, како каже, позива на убиство председника Србије Александра Вучића.

Мартиновић је у Скупштини Србије показао насловну страну тог недељника на којој се, како је рекао, налазе председник Вучић и председник РС Милорад Додик и уперена снајперска пушка у шефа српске државе.

Позвао је главног и одговорног уредника НИН-а који, како каже, ових дана држи лекције о моралу и етици, да објасни шта му значи та фотографија на којој је снајперска пушка уперена у председника Србије.

“Као из времена Гебелса. Уништити Србију и РС. Ако то допустимо, шта ћемо ми Срби”?, упитао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да “грађани такође треба да се замисле над пропагандом која се шири да у Србији нема слободе медија”.

Kритике поводом нове насловне стране НИН-а упутили су и председница Скупштине Маја Гојковић, министри Александар Вулин и Зорана Михајловић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ћулибрк: Тако нешто нам није ни пало на памет

Главни и одговорни уредника недељника НИН Милан Ћулибрк сматра да су “само најмрачнијим умовима могле пасти на памет гадости које се приписују редакцији НИН” због насловне стране новог броја, који ће се у четвртак појавити на киосцима.

“Никоме у НИН-у није ни на крај памети пало оно за шта нас сада оптужују, доводећи фотографију са насловне стране у контекст са озбиљним претњама председнику Србије”, навео је Ћулибрк у саопштењу.

Истакао је да “нико није ни једном речју негодовао када су неки домаћи медији фотографију Танјуга први пут објавили још 27. јуна 2017″, када је председник Србије, тада премијер Александар Вучић са тадашњим председником Републике Српске Милорадом Додиком свечано отворио Осми међународни сајам наоружања и војне опреме “Партнер 2017” у Београду.

Ћулибрк је истакао да “НИН неће престати да пише о афери ‘Крушик’ и продаји оружја повлашћеним приватним фирмама и о томе какву је улогу у тим пословима имао Бранко Стефановић, отац министра полиције Србије, као представник фирме ГИМ”.

Танјуг: То што сте објавили није Танјугова фотографија

Агенција Танјуг негира тврдње уредника НИН-а да је реч о Танјуговој фотографији, истичући да таква фотографија “никада није објављена ни у Танјуговом севису, нити у било којем другом медију”.

“Оно што је НИН објавио је један кадар са оригиналне, Танјугове фотографије, коју је НИН исекао, фокусирајући се на део кадра у којем је пушка ‘уперена‘ у председника Вучића”, наводи се у саопштењу агенције.

Агенција наводи да је са фотографије коју су снимили на сајму наоружања “НИН исекао две трећине садржаја који илуструју амбијент у којем је снимљена, као и остале људе и друго оружје”.

На тај начин је, истичу, промењен садржај фотографије, а тиме и њена порука.

“Неовлашћена и непрофесионална измена и прерада фотографије, и одстрањивање неких њених делова, зове се ‘кроповање‘, што није дозвољено и сматра се повредом оригинала и ауторских права”, указује се у саопштењу агенције.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here