Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Стручњаци широм света износе процене да је за колективни имунитет потребно цепљење од 65 до 85 одсто популације. Када и како доћи до колективног имунитета. Евео какви су ставови стручњака које преносе медији.

Према тврдњама званичника, Србија је већ прибавила или поручила око петнаест милиона доза што је безмало достатно да довољан број људи прими по две дозе у два наврата. Међутим, сада делује као немогућа мисија да се уопште нађе довољно људи спремних да приме вакцину.

На најаве из Кризног штаба да би друштво до лета могло да стекне имунитет крда, епидемиолог проф. др Зоран Радовановић упозорава да је рачуница погрешна. Јер, не могу се просто сабирати они који су прележали корону и они који су примили вакцину. Те две групе се у великој мери поклапају, а прележани вирус обично пружа тек неколико месеци заштите од нове заразе.

„Људи оклевају да се вакцинишу. Није им дата одговарајућа информација. Односно, интернет је победио Министарство здравља. У току је инфодемија“, прича искусни епидемиолог Радовановић. „Многи кажу нисам против, него хоћу да сачекам, да видим шта ће бити са онима што су први примили вакцину.“

Радовановић сматра да је држава закаснила са „здравственим просвећивањем“ грађана које мора да прати овакве мамутске подухвате у сфери јавног здравља. Такође, није познато да је санкционисан иједан лекар који шири дезинформације о епидемији и вакцинацији.

Удружење „Уједињени против ковида“ почетком фебруара је против пулмолога Бранимира Несторовића поднело пријаву Суду части Лекарске коморе Београда. Несторовић, ранији члан Кризног штаба који је корону називао „вирусом који постоји само на Фејсбуку“, и даље је чест саговорник медија блиских власти.

„Непрестана гостовања на телевизијама, а без икакве контроле, без одговорности, а камоли правног санкционисања, трују људе много више од ковида, истовремено доносећи огромну зараду и власницима и упосленицима тих телевизија, као и самим шарлатанима, чије приватне праксе и бизниси цветају“, написала је драматуршкиња Биљана Србљановић у колумни за Блиц средином фебруара.

Премда је пријава за вакцинацију лака и без бирократских перипетија, за сада се није пријавила ни она трећина грађана која је спремна да се вакцинише. Или се барем тако изјаснила у анкети Нове српске политичке мисли објављеној у јануару. Нешто већи проценат (38 одсто) рекао је да ће причекати, док 27 одсто обија вакцинацију.

Шокантни налаз тог истраживања био је да је спремност на цепљење чак четири пута мања код опозиционо настројених грађана. „Постоји изворно неповерење у вакцину слично као у другим земљама“, рекао је тада за ДW уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић. „Али постоји и специфичан политички аспект који нема везе са антиваксерима. То је неповерење у све што власт каже, ради и пропагира.“

Власти пак очито највећи проблем виде у малим срединама, посебно код старијих и, како се претпоставља, лошије информисаних људи.

Србији су потребни и мобилни тимови за цепљење који ће ући у свако село, рекао је за председник Удружења за јавно здравље Драгослав Поповић. Људи имају бојазни и питања, и траже одговоре, па би „било би добро да се види једна промотивна кампања која ће бити усмерена на те људе“.

Уместо тога, имамо разметање бројем набављених вакцина, слично као раније бројем респиратора који су завршили у магацинима, каже овај епидемиолог.

Питање је и колико утицаја на имунизацију има и чудноват однос све горе епидемиолошке ситуације и благих мера које уводи Влада. Већ данима се региструје преко четири хиљаде заражених дневно, премда је извесно да је стварна бројка много виша – јер, сваки четврти тест је позитиван.

Недавно је репортерка немачке телевизије РТЛ у Београду, шетајући поред крцатих башти кафића, стекла утисак да се људи понашају „као да нема короне“. Може бити да опредељење власти да се „сачува економија“ и живот тече мање-више нормално, код многих грађана оставља утисак да је све у реду – чак и ако се не вакцинишу.

„Српска стварност“ / DW /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here