Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

 Две главне вакцине против КОВИД-19 које се користе у САД, Фајзер-БиоНТех и Модерна, постале су веома ефикасне у спречавању хоспитализације и смрти од Омикрон варијанте, чак и ако су биле мање ефикасне у спречавању блажих инфекција истиче се у извештају који је управо објавио Центар за емисије, за контролу и превенцију болести –јављају наши сарадници – лекари из САД.

Најбоље су прошли људи који су добили трећу дозу.Фајзера и Модерна вакцине, показале су се веома ефикасним против варијанте КОВИД Омикрона, показала је Студија коју су приредили истраживачи Центра.

Две дозе поменутих вакцина су биле 79 одсто ефикасне у спречавању људи да умру или оду на респираторе током налета Омикрона, показало је извештај о праћењу, док су они који су добили допунску вакцину завршили са 94 одсто заштите.

„Свако ко је скептичан заиста треба да погледа те резултате и да помисли:

‘Добро, можда ћу се прехладити и разболети се, али … нећу бити стављен на респиратор или умрети“!

“ Жана Марако, директорка Одељења за инфективне болести на Универзитету Алабама у Бирмингему, каже за Вашингтон пост. да је студија разматрала случајеве КОВИД-19 у 21 болници у 18 држава од 11. марта 2021. до 24. јануара ове године, дајући истраживачима увид у то како вакцине делују против варијанти ковида: – Алфа, Делта и Омикрон.

Вилијам Шафнер, специјалиста за заразне болести из Медицинског центра Универзитета Вандербилт, назвао је извештај „ злата вредном“.

„Ово је тако добра информација која појачава тренутну препоруку да се вакцинишете и ојачате — а рађена је за Омикрон“, рекао је он за Пост.

Како је Омикрон јењавао, случајеви КОВИД-19 су драматично пали у САД, али нова подваријанта, БА.2, изазива огроман талас инфекција у Кини и скромнији пораст инфекција у Европи, и знатно се  повећава Омикрон у САД, такође.

„Да ли ће то довести до још једног скока, малог или можда чак умереног скока или не, веома је нејасно јер има много других ствари које се тренутно дешавају“, рекао је др Ентони Фаучи, лекар тима америчког председника Бајдена. саветник, преноси ЕиБиСи Њуз. Подваријанта БА.2 је слична оригиналном Омикрону и веома је преносива сматра др Фаучи и треба се чувати.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here