Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да су припадници Сектора за ванредне ситуације, услед обилних падавина, 24 часа дневно у приправности и надзиру све водотокове, пружају помоћ становништву и евакуишу грађане Србије у свим угроженим општинама.

Током данашњег дана, проглашена је ванредна ситуација у граду Лозница, општинама Мали Зворник, Крупањ, Осечина, Мионица, Лучани и на делу општина Љубовија, Косјерић и Ариље.

Специјалистички тимови за спасавање и рад на води из Београда, Новог Сада, Шапца, Ваљева, Сремске Митровице и Чачка су, уз Жандармерију, током јучерашњег и данашњег дана евакуисали 71 особу на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани.

Ситуација је стабилнија у Крупњу, Лозници, Осечини, док је у Љубовији, Гучи, Лучанима и Ариљу ситуација још критична и прати се стање на терену.

Реагујући на најаву Републичког хидрометеоролошког завода да се може очекивати већи пораст водостаја река, Министарство је још пре три дана ставило у приправност све јединице Сектора за ванредне ситуације, посебно у северним, централним и западним деловима Србије.

На подручју Ариља и Лучана евакуисано 141 лице

Директор полиције Министарства унутрашњих послова Владимир Ребић обишао је данас општину Лучани у којој је због обилних падавина проглашена ванредна ситуација, као и општину Ариље где је ванредна ситуација на снази у десет месних заједница.

Ребић је рекао да су на подручју Лучана припадници Сектора за ванредне ситуције и полицијски службеници евакуисали током ноћи 31 становника из Виче и Гуче.

Услед обилних кишних падавина излила се река Горушица у Вичи и Белицa у селима Гуча, Турица и Пухово, чиме је угрожено око 100 домаћинстава. Непроходни су путни правци Кратовска стена–Лучани–Гуча и Кратовска стена–Лучани–Марковица, рекао је Ребић, напомињући да је у овој општини просечно пало 55 литара по квадратном метру, док је у селима Горњег Драгачева пало чак и дупло више кише.

Он је напоменуо и да су на територији Ариља припадници Сектора за ванредне ситуације и полицијски службеници током данашњег дана до овог тренутка евакуисали 110 особа.

Током јучерашњег и данашњег дана одлуком Штаба за ванредне ситуације проглашена је ванредна ситуација и на подручју десет месних заједница у општини Ариље, уз корито реке Моравица.

Такође, дошло је до прекида саобраћаја на деоници пута Љетине–Висока, као и у месту Клисура где се урушио коловоз у реку у дужини око 70 метара.

Ребић je поручио да ће припадници МУП-а наставити да пружају помоћ угроженом становништву.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here