Mesto za reklamu

Иако Српска православна црква официјелно не саопштава, раније најављено ванредно заседање Светог архијерејског Сабора СПЦ, ће се ипак одржати, јер неки извори то потврдјују, а примећено је и  присуство неких владика. Већ колико сутра очекује се почетак јесењег ванредног заседања Сабора, којем ће председавати Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

  1. 11. 2018.

Како неофицијелно сазнајемо дневни ред Сабора биће утврђен на самој седници. Оно што се наслућује јесте да ће се највише јерархијско представништво, црквенозаконодавна власт и врховне судске власти у Српској православној цркви бавити верском наставом, Косметом и могуће је и стањем у Православљу и расколу, који се већ догодио.

Очекује се да ће један број владика, пре свега блиских митрополиту Амфилохију и епископу рашко-призренском Теодосију инсистирати да се и питање Косова и Метохије и даље судбине српске јужне покрајине, нађе на на дневном реду ове ванредне седнице.

Реч је о владикама, које наиме сматрају да, без обзира на то што је Сабор СПЦ, после пролећног заседања почетком маја ове године, саопштио коначан став да је против поделе КиМ И признања једнострано проглашене косовске независности, ствари иду у супротном правцу и да је потребно да црква јаче подигне свој глас против признања.

Истовремено, тврди Танјугов извор, већи је број владика међу којима је и Иринеј бачки, који сматрају да је црква већ саопштила свој став и да нема разлога поново ту тему стављати на дневни ред.

Ипак, сматра се да ове владике, иако у већини неће бити претерано тврде , па да ће се тема КиМ ипак наћи на дневном реду, јер би, свесни су, било непримерено не прихватити тако важну тему и расправу каква је – у ком правцу иду даље ствари око будућности КиМ.

Танјуг у својој најави догађаја подсећа да је из СПЦ пролетос поручено:

“Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно пак што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити”.

Иако је овај став Цркве схваћен као супротан оном за који се залаже државни врх, један део архијереја сматра да не треба ићи сувише оштро у супротстављање ставова са државом, а и сам патријарх Иринеј је у више наврата похвалио залагање председнка Србије Александра Вучића за то што се “бори да сачува Косово и Метохију”.

Као друга важна тему сутрашњег заседања намеће се и ситуација која се тиче односа Руске православне цркве и Васељенске патријаршије у Цариграду, након што је у Цриграду одлучено да украјинска црква, која се у делу православља сматра расколниичком, добије аутокефалност.

Очекује се да ће епископи СПЦ, после подробног информисања на ту тему, установити ставове српске цркве која је била и остала против раскола и свега онога што нарушава саборност и древне каноне православља. Ту не треба очекивати никаква изненађења. Наиме епископи ће сигурно потврдити став СПЦ која је била и остала против раскола и свега онога што нарушава саборност и древне каноне православља, и вероватно послати поруку да залажу за јединство православне цркве и позивају на помирење Московске и васељенске патријаршије, са којима гаје добре односе.

Патријарх српски Иринеј је, још почетком септембра у писму Васељенском патријарху, указао да би увођење принципа давања аутокефалности новонасталим државама, односно нацијама, представљало опасност по јединство православља у свету.

Није реално да архијереји расправљају о било каквим односима унутар Цркве, попут случаја сукоба активног епископа милешевског Атанасија и његовог претходника Филарета. Ово заседање се оцењује као оно које треба да покаже саборност у сваком погледу, од питања о унутарправославним односима у свету, до оних на Косову и Метохији и судбини те јужне српске покрајине и нашег народа у њој.

Архијереји, годинама већ, нису имали јесење саборовање, али су, на редовном мајском сабору, одлучили да се састану у новембру, а као једина тема наведено је питање црквене просвете. Очито да ће дневни ред бити значајно промењен. На мајском Сабору је речено да ће јесење заседање  окупити архијереје на само један дан, али се, у међувремену, ситуација променила. Очекује се да ће заседање започети сутра. 

“Српска стварност”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here