Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Осудивши руску агресију на Украјину у УН и Савету за људска права, Србија је показала своју приврженост вредностима ЕУ и Брисел намерава да настави снажну политичку и финансијску подршку евроинтеграцијама Србије, саопштио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

“У тренутку када се свет суочава са актом агресије без преседана против суверене, независне земље, ЕУ треба више, а не мање да се ангажује у региону Западног Балкана и стога намеравамо да наставимо нашу снажну политичку и финансијску подршку целом региону, укључујући и пут Србије ка ЕУ”, поручио је Вархељи у писаном одговору на питање посланика Европског парламента из редова Европских конзервативаца и реформиста.

Одговарајући на питање о “оцени понашања Србије” када је реч о усаглашавању са спољном политиком ЕУ, Вархељи је навео да Европска комисија очекује од Србије да “настави” да показује своју посвећеност “поступним усклађивањем са рестриктивним мерама ЕУ, укључујући оне које се тичу Русије”.

То је, према речима Вархељија, у складу у са стратешким приоритетом евроинтеграција Србије и Преговарачким оквиром ЕУ и Србије.

На питање посланика о стању владавине права у Србији и наставку финансирања земље из Инструмента за претприступну помоћ, комесар је одговорио да је ЕК у потпуности посвећена поштовању владавине права и основних права шзо очекује и и од свих земаља кандидата за чланство, укључујући и Србију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here