Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи оценио је да је Србија “у тешкој позицији” и “пред великим изазовима” у тренутним геополитичким околностима због рата који Русија води против Украјине и позвао ЕУ да “препозна ситуацију” и помогне Србији, а Београд да покаже своју јасну посвећеност Унији.

“Питање санкција је само симптом проблема. Зато треба да смо у потпуности спремни да подржимо Србију у даљем усклађивању са ЕУ политикама поводом руског рата у Украјини. То би требало да нас доведе и до јасне посвећености Србије ЕУ као и резултата у дијалогу са Приштином”, поручио је Вархељи.

Говорећи пред посланицима Европског парламента и парламената земаља на путу ка чланству у ЕУ, Вархељи је поручио да у тренутном “промењеном геополитичком контексту” Западни Балкан “остаје приоритет за ЕУ”.

“Посвећени смо, више него икада, да цео регион уведемо у ЕУ. Сада је више него икада важно да на томе радимо не само брзо, већ уз сву посвећеност и вољу”, каже Вархељи.

Он је изјавио да се ЕУ подршка Западном Балкану огледа не само кроз приступни процес већ и кроз заједнички приступ ЕУ механизмима за набавку хране и енергената, као и кроз европски економски инвестициони план који би региону требало да донесе до 30 милијарди евра улагања.

“Без одговарајуће регионалне сарадње, било кроз Берлински процес, заједничко регионално тржиште или Отворени Балкан, земље региона не могу да имају добробит од економског инвестиционог плана. Свако ко подрива или блокира регионалну сарадњу, засновану на ЕУ правилима и уз ЕУ присуство, подрива и економски и инвестициони план и напредак региона”, закључио је Вархељи.

Европски комесар за проширење очекује да ће Скопље и Тирана “у наредним данима” одржати међувладине конференције и отворити приступне преговоре.

Додаје да су лидери ЕУ послали и “позитиван сигнал” за кандидатски статус БиХ, али и нагласио да то захтева испуњење реформи сардржаних у 14 приоритета о чему ће Европска комисија да извести Европски савет.

Вархељи је позвао овом приликом и власти у Приштини да се више посвете постизању резултата у борби против организованог криминала, кријумчарења и лажних захтева за азил, али и да покажу јасну преданост и постигну резултате у дијалогу са Београдом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here