Mesto za reklamu
  1. 0 05. 2021.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и Оливер Вархељи, комесар Европске уније за суседство, заједно са Јадранком Јоксимовић, министарком за европске интеграције у Влади Србије посетили су вечерас Институт за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут” поводом донације ЕУ од 1.170 вакцина Фајзер/Бионтек нашој земљи. Такође, Институт „Батут“ је добио и брендиране фрижидере за чување вакцина.

Вархељи и Јоксимовић су у пратњи директорке Института “Батут” Верице Јовановић обишли контејнере за ПЦР тестирање, који су донација ЕУ.

Европски комесар Оливер Вархељи је том приликом поручио да је сада главно питање када је могућа вакцинација, као и да ће у наредне две недеље ЕУ донети 651.000 вакцина за цео регион.

Борба против коронавируса не може да чека и мислио сам да је најважније да донесемо вакцине, почев од Србије, најуспешније земље региона у процесу вакцинације. Јасно је да подржавамо овај регион током пандемије коронавируса. На почетку првог таласа прошле године послали смо финансијску подршку, рекао је Вархељи.

Он је навео да је ЕУ помагала Србији током пандемије, да је донирала тријажне контејнере, као и фрижидере за чување вакцина.

Европски комесар је истакао да је реч 651.000 доза вакцине које долазе поред оних вакцина које су обезбеђене кроз Ковакс систем за Западни Балкан, на иницијативу Аустрије.

Кроз Ковакс систем ће, како је рекао Вархељи, за регион бити обезбеђено приближно милион доза вакцине.

Србија није заборавила на регион, дала је око 100.000 доза и сада је наш ред да Србији вратимо оно што је помогла региону пре нас, поручио је Вархељи.

Он је рекао да борба против пандемије изгледа лакша са високом стопом вакцинације у Србији, али да ипак позива све да се вакцинишу. Сви морамо да будемо вакцинисани, без тога пандемија неће стати, закључио је Вархељи.

Јоксимовић је овом приликом изјавила да је Србија спремно ушла у процес вакцинације, да се прво ослонила на своје капацитете и показала солидарност и човечност према региону, али током пандемије коронавируса и према Италији којој је послала опрему још у априлу 2020. године.

Она је рекла да је Србија показала хуманост, солидарност, човечност и сарадњу, да је током разговора о вакцинама које сада стижу на Западни Балкан Србија тражила да као највећа земља добије пропорционално највише вакцина, али да је имала разумевање да добије мање вакцина јер су оне првенствено намењене вакцинацији здравствених радника, а да у региону има много невакцинисаних радника у здравству.

Министарка је изразила захвалност што је Србији намењено 36.000 доза вакцине Фајзер/Бионтек, које ће добити до краја авгиста и захвалила европском комесару за суседство и проширење Оливеру Вархељију што преноси истинито и објективно оно што Србија ради, говорећи о солидарности Србије са регионом, али и на томе што је прошле године дозволио пренамену неутрошених средстава из ИПА пројеката за куповину респиратора и медицинске опреме.

У посети Институту „Батут“ били су и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и шефица Мисије Србије при ЕУ Ана Хрустановић.

Вархељи је посетом Србији започео турнеју по Западном Балкану, током које ће земљама региона уручити вакцине и са званичницима разговарати о одговору на пандемију коронавируса и подршци ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here