Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Амерички амбасадор Ентони Годфри посетио је данас Ваљаоницу бакра Севојно у којој је већински амерички капитал East point Металс и честитао менаџменту на планираном проширењу.

   “Ваљаоници бакра је витални део привреде западне Србије, а инвестиција од пет милиона евра је одлична вест за регион, а нарочито за раднике Ужица и њихове породице”, рекао је Годфри.

Подсетивши да је Деско Никитовић, већински акционар East point Металса, у чијем саставу послује Ваљаонице бакра, најпре емигрирао у САД, а потом се вратио у Србију, Годфри је рекао да је он “прави пример снаге и иновације српске дијаспоре у Америци која унапређује обе наше земље”.

Годфри је навео да бакар игра кључну улогу у глобалној индустрији и високој технологији као и у српској привреди, а да је Ваљаоница пример одговорног ископавања сировина и прераде у западној Србији

Председник надзорног одбора Ваљаонице Деско Никитовић је навео да је та фирма имала изузетно успешну прошлу годину уз остварен приход од скоро 200 милиона евра, од чега је око 150 милиона евра извоз у земље Европске Уније и САД.

“Очекујемо ове године инвестиције од пет до десет милиона евра, а од идуће године још већи ниво инвестиција, затим запошљавање од 50 до 100 људи и повећање плата”, казао је Никитовић.

Он је рекао да има велику подршку америчке амбасаде и да се нада и повећању извоза са том земљом.

“Ја сам провео 30 година у Америци и надам се да ће српска дијаспора искористити повољну пословну климу и инвестирати више у Србију, што ће допринети и побољшању наших укупних односа”, закључио је Никитовић.

Амбасадор САД је пре посете Ваљаоници бакра у Севојну посетио и Меморијални комплекс Кадињача и ужичку тврђаву Стари Град.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here