Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Виши сарадник Савета за политику демократизације у Берлину, Бодо Вебер, изјавио је да именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика Беле куће за дијалог Београда и Приштине, не значи и веће ангажовање САД у наредном периоду у циљу решавања косовског питања.

“На Косову, у Србији и у региону је именовање два специјална изасланика, једног Метјуа Палмера за Западни Балкан и другог Ричарда Гренела за дијалог Београда и Приштине, интерпретирано као ново ангажовање и да је тиме стављен фокус америчке администрације на Западни Балкан”, рекао је Вебер за емисију Слободно српски.

Међутим, Вебер каже да би то интерпретирао управо супротно.

“Сама чињеница да паралелно, некоординисано буду именована два специјална изасланика, Метју Палмер, не као представник за Западни Балкан не од стране Трампове администрације, него само од Стејт департмента, а Ричард Гренел од Трампове Беле куће, по мени је знак да је пажња америчке администрације пуно мања ове године него раније. Мени се то више чини као један знак да немају више неку нову иницијативу”, рекао је он.

Вебер сматра да се Гренел, који је и актуелни амбасадор САД у Немачкој, сам наметнуо као изасланик америчког председника.

“Немам доказе, али слутим да је Гренел самоиницијативно тражио од Трампа да буде важан и да можда напредује у каријери, ако буде тај који ће иницирати споразум, али не видим веће ангажовање Америке него раније. Заправо супротно, и не верујем да Гренел има баш ту експертизу и разумевање да може играти неку већу улогу. Сасвим супротно, видим да ћемо имати јединство Европске уније које нисмо имали у време (Федерике) Могерини”, каже Вебер.

Према његовом мишљењу, политика бивше администрација Европске уније по питању Косова била је више него неодговорна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here