Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Спољнополитички експерт, члан Савета за демократизацију политике из Берлина, Бодо Вебер, каже да је генерално сваки споразум тзв. Косова и Србије, попут договора о авио-линији, добродошао, али сматра да САД ни саме, нити у ”улози лидера” не могу довести до решавања односа између Београда и Приштине.

У разговору за Танјуг он оцењује да ће високи представник Жосеп Борел обезбедити адекватно ЕУ вођство у постизању коначног, „свеобухватног и одрживог“ решања.

„Једини начин за постизање свеобухватног и одрживог споразума између Косова и Србије, који има карактер мировног споразума, јесте кроз дијалог који води ЕУ и уз перспективу чланства за Србију и Косово. САД то не могу да ураде“, каже Вебер.

Изненадни ангажман специјалног изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине, па и први резултати, затекли су многе у Европској унији, а коментари аналитичара су прилично резервисани.

Вебер такође наводи да се пре било какве оцене договора о авио-линији, који иначе сматра ”добродошлим” у ситуацији када „годинама готово да нема никаквог напретка у политичком дијалогу” и под условом да је од користи за свакодневни живот свих грађана Косова и да доприноси односима Србије и тзв. Косова, мора видети ”шта је тачно договорено” и сачекати његову примену.

”Оно што за сада знамо јесте да споразум, односно два споразума ( између Србије и Луфхансе и КФОР/Косова и Луфтхансе) врло подсећају на статусно неутралне билатералне споразуме договаране почетком техничког дијалога, а већ смо видели да то не може бити пут ка решавању проблема статуса између Србије и Косова”, оцењује Вебер.

Немачки аналитичар наглашава да решење у односима између Београда и Приштине лежи у политичком дијалогу и свеобухватном договору, који према његовом мишљењу, мора бити заснован на јасним принципима односно црвеним линијама дефинисаним од стране Запада. ”Уколико заобиђете ЕУ, високог представника Борела и кључне чланице, као што је Немачка, коју и провоцирате преговорима са Луфтхансом и потписивањем споразума у САД амбасади у Берлину, мали напредак може бити претворен у Пирову победу”, упозорава Вебер.

Бодо Вебер указује на чињеницу да је улога САД у дијалогу Београда и Приштине важна као улога ”главног партнера ЕУ” који је и до сад подржавао процес. ”САД, укључујући и амбасадора Гренела, морају да схвате да ”Америка на првом месту”, а поготово ”само Америка”, није пут за успех на Западном Балкану. Показало се у претходним декадама да је једни начин за успех у региону шатл дипломатија Вашингтона на основу коалиционе сарадање са земљам члницама ЕУ”, наводи Вебер.

На питање Танјуга шта очекује од ангажмана новог шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борала који следеће недеље долази у посету Приштини и Београду, Бодо Вебер наглашава да ништа не може заменити ЕУ у решавању ”косовског питања”.

Он подсећа да се Западни Балкан налази у „ЕУ дворишту“ и понавља да се решење односа Србије и Косова тражи кроз ЕУ вођство и перспективу чланства у ЕУ. ”Нити ће Београд, нити Приштина постати 51. држава САД, нити Трампова администрација односно изасланик Гренел то и нуде. Потребно нам је вођство ЕУ засновано на ЕУ либерално демократским вредностима и принципи научени током дведесетих као што је принцип да нема решења по еничко-треиторијалним основама”, каже Вебер.

Бодо Вебер каже да је убеђен да је високи представник Борел особа која може да обезбеди такво вођство и поправи ”велику штету”, коју је његова претходница, Федерика Могерини, направила када је у питању кредибилитет ЕУ на Западном Балкану.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here