Mesto za reklamu

Централна свечаност којом је свет обележио век од окончања Првог светског рата одржана је у Паризу испред Тријумфалне капије. Свечаности је присуствовало више од 80 државника, како из земаља победница тако и оних које су поражене у Великом рату. Лекција не може бити “један народ против других” – та поука нас обавезује да мислимо о будућости, рекао је француски председник Емануел Макрон у обраћању званицама.

  1. 11. 2018.

Французи су се борили за своју отаџбину и слободу, доживели су пакао који нико не може да замисли, а њихова је патња саградила Француску, рекао је Макрон у обраћању.

Свечаност испред Тријумфалне капије

Подсетио је да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

Победници и побеђени су дуго били у истој жалости, истакао је француски председник и поручио да лекција не може бити “један народ против других” – та поука нас обавезује да мислимо о будућости и суштинским стварима.

Упозорио је да се данас јављају “демони из прошлости” спремни да поново сеју хаос и смрт, а историја понекад прети да ће наставити својим трагичним токовима.

Више од 80 шефова држава и влада на церемонији

“Морамо афирмисати одговорност да деци пренесемо свет о којима су претходне генерације сањале”, поручио је Макрон и нагласио да је мир врховна вредност јер се зна која је цена да се одбрани.

Навео је да је у рату погинуло 10 милиона војника, милиони цивила, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Читање писама војника из Великог рата

Церемонија обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата почела је испред Тријумфалне капије читањем писама војника који су учествовали у рату.

Писма која су написана пре сто година читало је осам тинејџера.

“Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу… Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвеће… Трг и улице били су у најразличитијим бојама”, наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

Почетак церемоније у Паризу

“Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невероватне вести! Овде се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем… Не могу да ти опишем осећај невероватне радости на овај први дан примирја”, навела је Францускиња Дениз Брије у писму веренику Пјеру Фору.

Обележавању је присуствало више од 80 шефова држава и влада земаља учесница рата, али и високи представници УН и европских институција.

Србију је на церемонији представљао председник Александар Вучић.

У оквиру обележавања годишњице, најављено је прво заседање Париског мировног форума.

Форум се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

Уметница из Бенина Анжелик Киђо наступа пред светским лидерима

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Српска стварност” / РТС – Агнције/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here