Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Опера Народног позоришта у Београду данас обележава сто година од оснивања, а тим поводом на репертоару је “Мадам Батерфлај”, дело Ђакома Пучинија које је у Србији премијерно изведено 11. фебруара 1920. године у некадашњој сали Мањежа.

   “Мадам Батерфлај” или “Госпођа лептирица” је опевана трагедија једне жене, разумљива у свакој историјској епохи. Пре сто година изведена је с намером да српска култура досегне европски ниво. Данас је симбол пута којим је прошла наша оперска кућа.

“Београдска публика има прилику да се похвали насловима гвозденог репертоара. Сваке сезоне на сцени Народног позоришта одиграмо минимум 18 наслова, што се не могу похвалити оперске куће екс Југославије. Мислим да је београдска Опера једина у региону која ради пуном паром, која има премијере, која има велики ансамбл”, каже Јасмина Трумбеташ Петровић, директорка Опере Народног позоришта.

За јубилеј пре десет година ансамбл је пожелео да Опера први век постојања обележи у новој згради. И даље је на старој адреси.

Јасмина Трумбеташ Петровић наводи да је опера бесмртна.

“Она само може у себи да садржи нове људе, нове извођаче, нове уметнике, што је неминовност, јер све је у овом животу пролазно, али опера је бесмртна”, сматра Трумбеташ Петровић.

“Мадам Батерфлај” је само део којим Опера обележава век постојања.

Следи премијера Пучинијеве опере “Манон Леско”, тачније две премијере – 26. фебруара у Народном позоришту и 29. фебруара у Опери и театру “Мадленианум”, јер је реч о копродукцији.

„Српска стварност“ / РТС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here