Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Амбасаде Велике Британије и Швајцарске на Косову подржавале су Европску унију, специјалног изасланика генералног секретара Уједињених нација Захара Танина, амбасаду САД у Приштини и друге званичнике у њиховим одговорима на недавне изјаве којима се поричу „добро документовани догађаји у Рачку, јануара 1999“.

Представници свих страна имају одговорност да се уздрже од штетне и провокативне реторике, која омаловажава жртве и њихове породице, и штети изгледима за помирење и враћање дијалогу, наводи се у изјави амбасаде Велике Британије.

„Верујемо да ће правосудне институције у Приштини пратити процедуру за решавање сваког случаја на транспарентан начин, без етничке пристрасности“, каже се у изјави.

Швајцарска амбасада на Косову и Фонд за хуманитарно право су реагујући на изјаву председника Србије Александра Вучића да је злочин у Рачку „фабрикован“ да је „све фалсификовао онај белосветски преварант, лопужа и хохштаплер и преварант, Вокер“ оценили да свака изјава о рату треба да се заснива на чињеницама и треба да показује поштовање према жртвама и њиховим породицама.

Швајцарска амбасада и ФХП су у свом одговору подржали реакције на Вучићеве изјаве додајући да је у Рачку „15. јануара 1999. године над Албанцима почињен масакр, од којих су већина били ненаоружани цивили“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here