Mesto za reklamu

ЕНТСО: Одбијен захтев Приштине   да преузме дистрибуцију на северу Косова и Метохије

10.11.2018.

Европска мрежа оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО) одбила је, већином гласова,  захтев Приштине да преузме електромрежу Србије на северу Косова и Метохије (КиМ), саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Успели смо да издејствујемо једну малу победу, која нама много вреди. Победили смо у ЕНТОС, иако смо мислили да шансе нема“, рекао је Вучић новинарима након присуства војној вежби на Пештеру.

ЕНТСО чини 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе.

Председник Вучић  је истакао да је Мађарска, иако је признала независност Косова, гласала за Србију, а против предлога Косова.  Такође, како је додао, и Румунија, Грчка и Босна и Херцеговина су гласале против предлога Приштине.

Вучић је казао да су по први пут Македонија и Црна Гора биле уздржане, за шта им се посебно захваљује.

„И овог пута нису успели да ураде оно што су планирали у овој енергетској агенцији. ЕНТСО је мање звучно од Интерпола, али за нас и наше грађане на северу је значајније од Интерпола“, казао је он додајући да је посебно срећан због тога.

Захвалио се Иштвану Пастору који се борио са владом Србије, и посебно владама Мађарске, Бугарске, Румуније и Грчке, јер су гласале за нас и најснажније подржавају Србију.

Приштина је тражила да преузме дистрибуцију струје на северу КиМ са образложењем да Електромрежа Србије лоше руководи тим послом, а истовремено је, у најмању руку толерисала праксу да Албанци ,,краду” струју у делу мреже на северу КиМ.

Вучић је у четвртак указао да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

,,У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори”, рекао је Вучић новинарима у четвртак.

Из ЕНСТО, којег чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе, недавно је саопштио да ,,ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице – за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово”.

,,Српска стварност“/Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here