Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Хришћани који Ускрс прослављају у недељу, 21. априла, обележавају Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа. Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве данас обележавају Велики петак, дан распећа Исуса Христа.

Ученици основних и средњих школа у Војводини на ускршњем распусту су од данас до петка, 3. маја. Београдски надбискуп Станислав Хочевар одржаће службу у 15 сати у Цркви Криста краља у Крунској, а потом од 18 сати и у Цркви Светог Антуна у Брегалничкој улици.

Дан када је на крсту страдао Исус Христос из Назарета, Бог и човек, најтужнији је дан у хришћанству.

Вољно изабравши смрт, син Божји је својом жртвом дао дар онима који ће веровати. Исус је показао и доказао вредности живота сваког људског бића.

За католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века. То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – муке Господње. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање. Не звоне звона, нема свирања ни певања.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here