Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

У Београду је данас одржан протест више хиљада активиста и представника више од 70 еколошких покрета и удружења против, како су навели, уништавања природе, река и планина у Србији. Протест у организацији Удружења ”Одбранимо реке Старе планине” почео је око 13.00 часова на платоу испред Скупштине Србије одакле су два сата касније окупљени кренули у протестну шетњу до Владе Србије, а затим Немањином и Ресавском улицом у којој су просторије британско-аустралијске компаније Рио Тинто.

Активисти су протест изражавали уз пиштаљке и са транспарентима са натписима “Твој живот су твоја плућа”, “Млади одлазе јер не могу да дишу”, “Студенти чувају реке”, “Нећемо црвену Дрину”…, а појединци су протест исказали носећи гас маске.

Са протеста су упућени захтеви еколошких организацина и удружења да се поштују закони и стандарди у области животне средине, да се заштите шуме, обустави сеча у заштићеним подручјима, заштити вода и врате реке у природно стање, укину субвенција за МХЕ…

Такође, залажу се за одговорно управљање отпадом и доношење националног енергетског плана.

Александар Јовановић Ћута из Удружења Одбранимо реке Старе планине рекао је да је у току “свеопшти напад на све што је здраво и чисто у Србији” и да су окупљени дошли испред Скупштине да кажу “не” онима који, како каже, свакодневно скрнаве реке и планине.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић рекао је да Србији теба живот, рађање, обнова и развој, али не такав да доводи до, како је навео, касапљења шума, одвођења вода, загађења земљишта и расељавања становништва.

Он је критиковао Министарство рударства и енергетике због пројекта Јадар поред Лознице који, како тврди Ристић, угрожава животну средину у том делу Србије.

На протесту је говорио песник Љубивоје Ршумовић који је поручио да нам је потребан “еколошки патриотизам” и борба против похлепе сваке врсте.

“Похлепа је стављање потока и река у цеви да би се добило нешто киловата што електропривреди не значи ништа”, рекао је Ршумовић.

На протесту су говорили и представници фриленсера који, иначе, протестују због начина опорезивања. Сабраћај је у улицама где су шетали и на Тргу Николе Пашића био обустављен.

Учесници су испред зграде РТС у Таковској затражили да се организује посебна емисија посвећена еколошким проблемима у Србији уз учешће надлежних министара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here