Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Срби у Сиднеју на хуманитарној вечери прикупили преко 67 хиљада долара

Хуманитарна акција ”Заједно за живот” успешно организована у Бониригу

Дејан Станковић, фудбалска легенда, прошле недеље успешно је окончао фудбалски камп ”Деки5” у Аустралији. У склопу Дејанове посете организовано је хуманитарно вече у Спортском центру у Бониригу да би се подржала фондација ”Заједно за живот”, која је основана 28. септембра 2017.

Све је почело када је млади 23-годишњи студент, Јован Симић, видевши на интернету слику болесне девојчице Нађе Новаковић за чије је лечење било потребно 300.000 евра, одлучио да прода све своје фудбалске дресове и организује хуманитарну акцију у својој основној школи коју је и Нађа похађала. Кроз све акције од оснивања организације, коју је Симић иницирао, сав приход је увек ишао ономе за кога је организована акција.

Вођени тим геслом, Дејан Станковић и водитељ Иван Ивановић, који је у посети Аустралији са Дејаном, заједно са Милош Нинковићем одлучили су да одрже слично вече у Бониригу. У самој организацији њима су увелико помогли локални послодавци Васо Деспотовић, Зоран Голуб, између осталих, као и сама управа Центра и велики број локалних организација.

‘Милош Нинковић није могао физички да присуствује догађају због професионалних обавеза, али свакако је био са нама и помогао је много око припреме’ – истакао је Зоран Голуб председник ФК Београда, који је поред поменутих звезда био један од главних иницијатора ове идеје.

Подсећање на Станковићеву величину

Поред новоствореног водитељског тандема Ивана Ивановића и Зорана Голуба, током вечери гостима су се обратили Дејан Станковић и Марко Николовски. Поред њих, директор Бео групе Васо Деспотовић у својој беседи присутне госте је подсетио како је управо у Центру пре 20-ак година оборен рекорд посете, када је преко 2000 људи у 4 сата ујутро присуствовало антологијској утакмици између Хрватске и СР Југославије, када се Југославија управо голом Дејана Станковића пласирала на Европско првенство.

Дејан је био одушевљен сазнањем како је то изгледало овде на петом континенту у временима када није било интернета и лако доступних преноса.

Ово подсећање на Дејанову каријеру и велике радости које је он својевремено донео Србима широм света као да је додатно подстакло све присутне у сали, јер оно што је уследило на лицитацији – главном догађају вечери – премашило је сва очекивања.

Посетиоци у Бониригу су отворили срце и несебично донирали у циљу помоћи болесној деци у Србији, тако да је лицитација дресова досегла астрономске суме.

Дејановом ‘двојнику’ главни дрес

Највећа сума је одвојена на Станковићев дрес у Интеровим бојама (који је сам Дејан поклонио), припао је у локалном бизнисмену Александру Веселиновићу, за ни мање ни више, него 13.000 аустралијских долара. Занимљиво је напоменути да је Веселиновићу управо Дејан Станковић најомиљенији фудбалер. Отуда не чуди да је радост била неизмерна када је Веселиновић победио на лицитацији, након чега је уследило неизбежно фотографисање са његовим идолом.

Фасцинантно је и да Веселиновић веома личи на Станковића, на шта је безброј пута добио коментар да је његов брат ”близанац.” Заједничка фотографија фудбалске легенде и Александра Веселиновића најбоље показује колико су њих двојица физички заиста налик један другом.

Победници – сви учесници

За астрономску суму је продат и Звездин дрес Милоша Дегенека, који су ‘освојили’ чланови Ловачког друштва ”Застава”.

Укупан новац од лицитације дресова је досегао цифру од чак 47.100 аустралијских долара.

Тотална сума прикупљена током вечери је износила 67.010 аустралијских долара, јер поред лицитације, прикупљен је новац и продајом улазница и преко индивидуалних донација. Целокупан износ ће бити прослеђен преко кампа Деки5 организацији „Заједно за живот“.

Победници ове прелепе хуманитарне вечери су заправо сви појединци који су отворили срце и издвојили средства, која ће бити усмерена онима којима је то најпотребније.

Акција за Милоша Божовића увелико подржана

Током вечери истовремено је одржана и хуманитарна акција у циљу прикупљања помоћи дечаку Милошу Божовићу из Источног Сарајева, који је као јуниорски голман задобио тешке повреде главе и пао у кому још 2014. године.

Зоран Голуб је исткао да их је све покренуо коментар са фејсбук странице: “Милош осјети топлоту, додир и свјетлост, помјера очи, руке и ноге. Његовим родитељима је потребна помоћ, јер су принуђени да стално ангажују љекаре из разних медицинских области.” За Милоша је тако кроз лутрију и индивидуалне донације прикупљено 11.800 аустралијских долара.

„Српска стварност“ /Текст и фото: Радослав Ерцег – Српски глас, Мелбурн /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here