Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић започео је данас званичну посету Аустрији разговором са министарком за дигитализацију и привреду Маргарет Шрамбек о економској сарадњи, дигитализацији државне управе и дуалном образовању.

Селаковић је нагласио да је Аустрија, са уложене две милијарде 570 милиона евра у периоду од 2010. до 2020. године, друга земља инвеститор у српску економију.

Он је посебно истакао податак да у Србији послује приближно 900 аустријских предузећа, која упошљавају око 22.000 наших грађана, као и да ти бројеви из године у годину расту.

Министар је оценио да је састанак био веома значајан, будући да су му присуствовали и представници четири велике компаније које послују на српском тржишту, међи којима је „Магна ситинг“, која намерава да готово читаву своју производњу из Европе концентрише у Србији.

Охрабрује нас чињеница да нису говорили само о запошљавању једноставне радне снаге, него и о томе да ће свој сектор развоја пребацити у Србију због погодности које пружа ИТ сектор на нашем тржишту, истакао је Селаковић.

Он је прецизирао да је трговинска размена у 2020. години износила милијарду и 70 милиона евра, што је 14 одсто ниже у односу на 2019. годину, али да раст нашег извоза од готово 15 одсто и увоза из Аустрије од 18 одсто показују да ћемо током ове године успети да надокнадимо оно што смо током прошле године пропустили.

Према његовим речима, Шрамбек је похвалила податак да је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет  основцима и да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Такође, током састанка је било речи и о дуалном образовању, при чему је Селаковић упознао саговорницу са чињеницом да ове године у Србији почиње увођење дуалног образовања на нивоу универзитета.

Министар је рекао да је на састанку разговарано и о могућности сарадње у дигитализацији државне управе, и навео податак да Аустрија ове године улази у програм израде возачких дозволе које ће бити интегрисане у мобилне телефоне.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here