Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Љубљани са председником Републике Словеније Борутом Пахором и изразио задовољство веома добрим билатералним односима и сарадњом двеју држава. Убудуће вакцинисани грађани Србије и Словеније моћи ће слободно да путују из једне у другу земљу уз сертификат – договорили шефови дипломатија две земље.

Селаковић је поручио да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи.

Он је посебно истакао иницијативу „Мини Шенген“ која има за циљ продубљивање регионалног економског тржишта на Западном Балкану и омогућавање  лакшег кретања људи, робе, услуга и капитала.

Нама су потребни мир и стабилност, и зато спроводимо позитивну регионалну агенду и сарадњу на економском плану, рекао је Селаковић.

Он је истакао да је председнику Србије Александру Вучићу веома стало да се регион повезује кроз економију, јер тако оснажујемо капацитет за решавање свих осталих проблема.

Говорећи о економској сарадњи Србије и Словеније, шеф српске дипломатије нагласио је да је Словенија један од наших најзначајнијих трговинско-економских партнера и инвеститора, те да, према подацима из прва три месеца, ове године имамо шансу да остваримо рекордну трговинску размену.

Селаковић је захвалио на помоћи Словеније процесу евроинтеграција Србије, честитао предстојеће преузимање председавања Савету ЕУ и изразио очекивање да ће Словенија остати доследна у подршци проширењу ЕУ на Западни Балкан.

Министар спољних послова је подвукао да је Београд потпуно посвећен проналажењу дугорочног, трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, у складу са међународним правом и државним и националним интересима Србије.

Саговорници су говорили и о положају српске националне мањине у Словенији, а шеф српске дипломатије исказао је спремност наше државе да у Љубљани отвори Српски културни центар, изразивши и жељу да се у Београду отвори Словеначки културни центар, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Претходно се наш министар Никола Селаковић састао са министром спољних пслова Анже Логаром и конкретизовали сарадњу коју је подржао и претседник Словеније Пахор.

Између осталог постигнут је Договор Србије и Словеније –  о слободном путовању. Вакцинисани грађани Србије и Словеније моћи ће слободно да путују из једне у другу земљу уз сертификат о вакцинацији.

Кормило ЕУ за нешто више од месец дана по други пут преузеће Словенија. Наредних шест месеци имаће главну улогу у решавању горућих проблема Европске уније. На листи приоритета биће, истакао је  словеначки шеф дипломатије, и тема проширења Уније на Западни Балкан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here